Eveniment

Singurul preşedinte din lume despre care se spune că vorbeşte curent limba latină deschide un puternic forum economic la Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

15.09.2011, 12:02 880

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, deschide mâine la Bucureşti un puternic forum economic organizat de asociaţia întreprinderilor italiene din România, "Confindustria România", la care va fi prezent şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Preşedintele Italiei se află într-o vizită de două zile la Bucureşti şi va fi primit astăzi la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.

Italia se află pe locul al şaselea în topul investitorilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor de 2,5 mld. euro, la finele lui 2009, potrivit datelor BNR.

În România sunt înregistrate în jur de 30.000 de firme cu capital italian, iar reprezentanţii Confindustria susţin că firmele italiene fac 5% din PIB-ul României şi au ca angajaţi 10% din forţa de muncă.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Italiei în România şi întâlnirea cu şeful statului român "va permite abordarea temelor de actualitate aflate pe agenda bilaterală, europeană şi internaţională".

Parlamentul italian tocmai a adoptat miercuri un plan dur de austeritate de 54 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoriile suverane care sar de 120% din PIB.

Giorgio Napolitano este însoţit de ministrul afacerilor externe, Franco Frattini.

Potrivit unui decret prezidenţial apărut în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit preşedintelui Italiei cea mai importantă distrincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan.

Preşedintele Italiei este una dintre figurile cele mai proeminente ale stângii italiene. S-a născut în urmă cu 86 de ani în Napoli, regiunea Campania. În tinereţe, spre finele celui de-al doilea război mondial, a aderat la Partidul Comunist Italian pe care nu l-a părăsit decât la desfiinţarea acestuia în 1991.

A fost deputat italian, preşedinte al Camerei Deputaţilor, ministru de interne al Italiei, iar în 2005, a fost ales senator pe viaţă. În 2006 a fost ales al 11-lea preşedinte al Italiei. I-a succedat lui Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Băncii Italiei, fost premier şi ministru de finanţe. Chiar dacă poziţia de preşedinte al Italiei este de reprezentare, calitatea oamenilor care au îndeplinit-o a asigurat prestigiu şi onoare acestei funcţii.

Napolitano este un puternic "eurooptimst". Are o cultură vastă, poate susţine, spune apropiaţii săi, o conversaţie în limba latină. A scris zeci de cărţi şi articole.

Preşedintel Italiei a declarat presei italiene înainte de a ajunge la Bucureşti că România a făcut parte dintotdeauna din cultura europeană, iar integrarea în UE i-a permisă să-şi regăsească locul în marea familie a Europei.

"De trecut ne leagă civilizaţia romană. Acum suntem apropiaţi prin grupurile de muncitori, antreprenori, studenţi şi de familiile care traversează frontierele şi alimentează economiile noastre, ne îmbogăţesc vieţile. Pe viitor, avem un obiectiv comun în construirea Europei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO