Eveniment

Presedintele Traian Basescu face demonstratii la televizor despre cum se conduce Romania

Presedintele Traian Basescu face demonstratii la televizor despre cum se conduce Romania
20.04.2010, 23:08 49

Aceasta este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand unpresedinte cheama un intreg Guvern la Cotroceni pentruconsultari.

Presedintia a anuntat luni ca va avea aceasta discutie cuministrii pentru a discuta despre reformarea statului si reducereacheltuielilor publice, dupa ce Guvernul lui Emil Boc, despre careBasescu a spus ca este cel mai potrivit sa scoata Romania din crizaeconomica, sustinandu-l astfel pentru un nou mandat de premier, nua facut aproape nimic pentru ameliorarea situatiei.

"Asa cum v-am anuntat, as dori sa ne consultam pe catevachestiuni care tin de fapt de capacitatea noastra de a acceleraprocesul de iesire din criza, pe de-o parte, iar pe de alta partetin de capacitatea Romaniei de a nu trai din imprumuturi. Ce seintampla in astfel de situatii vedem putin mai la sud", a spusTraian Basescu la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord deimprumut de 20 de miliarde de euro cu FMI si Comisia Europeana, iaracum, la Guvern sunt discutii despre modificarea unor termeni dinacordul care presupune cheltuieli bugetare stricte. Guvernul s-aangajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IVdin imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% dinPIB prin disponibilizari in sectorul public (in prezent suntaproximativ 1.380.000 de angajati la stat fata de 4.400.000 indomeniul privat), insa pana acum nu a facut nimic. Ministrii aufacut declaratii confuze pe tema restructurarilor, iar acest lucrua fost remarcat saptamana trecuta de seful statului. Chiar si ierila Cotroceni, ministrii s-au contrazis pe tema restructurarilor dinpropriile ministere si doar unii dintre ei au prezentat planuriconcrete pentru concedieri de personal in urmatoarea perioada, auspus surse participante la discutii.

Misiunea FMI urmeaza sa ajunga saptamana viitoare la Bucurestipentru a evalua criteriile de performanta impuse prin acord.Presedintele a convocat asadar Guvernul la Cotroceni, intr-un modimpetuos care i-a caracterizat cei aproape sase ani de mandat.Consultarea la Cotroceni in aceasta formula - au participat totiministrii, inclusiv secretarii de stat de la Finante Bogdan Dragoisi Gheorghe Gherghina si toti consilierii prezidentiali - este opremiera.

Ce i-a spus Boc lui Basescu

Insa sedinta de astazi a avut timp sa fie pregatita, de vreme cePresedintia a anuntat-o de luni la pranz, iar luni seara, totiministrii s-au reunit la Vila Lac pentru a pregati o strategiecomuna.

Presedintia a comunicat ca temele de discutie sunt cheltuielilepublice din administratie, cheltuielile sociale, absorbtiafondurilor de la UE, legislatia achizitiilor publice, revizuireaConstitutiei si descentralizarea, ieri presedintele Basescuamintind si de Agentia Nationala de Integritate, desfiintataprintr-o decizie a Curtii Constitutionale, "spre marea veselie aunora, si spre marele deserviciu al Romaniei".

Guvernul urma sa ii prezinte presedintelui un raport cu evolutiacheltuielilor publice in perioada 2008-2010 si intentia Guvernuluide a reduce in acest an cheltuielile de personal cu 5% fata de2009, in principal prin concedieri in intervalulseptembrie-decembrie in intreaga administratie. Reducerea decheltuieli cu personalul bugetar va continua si anul viitor, tot cu5%, atat in administratia centrala, cat si cea locala, operatiuneprin care ponderea salariilor bugetarilor sa scada de la peste 9%din PIB la 8,7% din PIB, potrivit unor surse citate deMediafax.

De altfel, premierul Emil Boc a afirmat in debutul discutiilorca nivelul cheltuielilor de personal a scazut cu 16% in intervaluldecembrie 2008-februarie 2010. "Daca nu am fi luat nicio masura dindecembrie 2008, atunci deficitul bugetar ar fi urcat la 12% in 2009si la 17% in 2010. Vom continua reducerea cheltuielilor cupersonalul astfel incat ponderea acestora in PIB sa fie redusa inacest an de la 9,4% la 8,7%."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO