Eveniment

Pretul gazelor scade din luna mai cu 3%

05.04.2009, 21:21 29

Preturile la gazele naturale livrate populatiei ar urma sa scada cu 3% incepand cu luna viitoare, in contextul in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) anunta in urma cu cateva zile decizia de a tine pe loc pretul la gaze pentru al doilea trimestru.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat recent ca preturile gazelor ar putea fi scazute cu pana la 3% la 1 aprilie, dar ANRE a decis sa le mentina pentru a permite distribuitorilor sa isi recupereze o serie de pierderi inregistrate in 2008. Dupa aceasta declaratie, Lificiu a fost chemat la ultima sedinta de guvern, dupa care premierul Emil Boc a anuntat ieftinirea gazelor cu 3% de la 1 mai.
"ANRE a reusit sa ia o decizie foarte importanta, de a scadea pretul la gaz cu 3% de la 1 mai. M-a informat presedintele Agentiei ca, in urma analizei pe care au facut-o, exista aceasta posibilitate ca de la 1 mai sa scada pretul gazului cu 3%", a spus Boc, citat de Mediafax.
Mai mult, guvernul le solicita companiilor de distributie si furnizare a gazelor naturale sa contribuie "benevol" la un fond de gaze cu incasarile provenite din majorarea de tarife de anul trecut, chiar si in contextul in care atat Distrigaz Sud, cat si E.ON Gaz Romania au catalogat acele cresteri ca fiind insuficiente si prin urmare ambele au inregistrat pierderi.
Executivul a refacut proiectul prin care se constituie fondul social pentru sponsorizari ale producatorilor interni si distribuitorilor de gaze naturale si a hotarat ca fondul sa fie alimentat cu sume obtinute de acestia din majorarile de preturi din 2008, nu din 2009, cand sunt estimate reduceri. Pana acum, fondul de gaze a fost alimentat de cei doi producatori interni, Petrom si Romgaz.
Anul trecut, pretul la gazele naturale platit de populatie a crescut in doua transe: o data la inceputul anului cu 8,5% si o data la jumatatea anului cu 12,5%. Aceste cresteri de pret nu au acoperit insa cheltuielile de achizitie a gazului de import al celor doua mari companii de distributie si furnizare a gazelor naturale, acestea anuntand ca au contabilizat pierderi de 45 mil. euro impreuna.
Masura ieftinirii gazelor nu a fost comentata nici de reprezentantii Distrigaz Sud si nici de cei ai E.ON Gaz Romania.
 
Responsabilul cu preturile a demisionat
Directorul Directiei de preturi si tarife din ANRE, Gabriel Sarbu, a demisionat, decizia fiind luata in luna februarie. "Am luat aceasta decizie in luna februarie. Demisia mea nu are legatura cu discutiile legate de preturile gazelor. Opt ani in ANRE sunt de ajuns", a declarat Sarbu. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO