Eveniment

Pretul unei calatorii cu trenul, cat un bilet de avion

03.09.2007, 18:23 179

Scumpirile aplicate trimestrial de CFR la biletele de tren determina o reducere a diferentelor existente pana acum intre costul unui bilet de transport pe calea ferata si cel al unui bilet de avion.
CFR a efectuat ultima scumpire a biletelor de tren pe 1 septembrie, in baza unei ordonante de urgenta din octombrie 2006, care permite cresterea trimestriala a preturilor biletelor cu 7% in termeni reali. Potrivit directorului CFR Calatori, Alexandru Noaptes, cresterea trimestriala se va aplica timp de doi ani de la intrarea in vigoare a legii, adica pana in octombrie 2008.
Daca preturile vor creste cu cel putin 7% trimestrial, un bilet pe ruta Bucuresti-Cluj la clasa I a unui tren Intercity ar putea ajunge la cel putin 143 de lei in octombrie 2008. Pe aceeasi ruta, un bilet cu avionul cu o cursa TAROM rezervat pentru data de 30 septembrie costa 152 de lei la clasa economy, cu toate taxele incluse, potrivit site-ului companiei aeriene nationale. Un bilet de avion pana la Cluj poate ajunge si la 400 de lei, variatiile de pret fiind determinate de factori precum perioada de rezervare in avans a biletului sau ora de zbor.
"E adevarat ca avansul preturilor determina de fiecare data o mica pierdere a numarului de calatori, dar cresterea costurilor la utilitati ne-a determinat sa adoptam aceasta solutie", a spus Noaptes.
In consecinta, de la 1 septembrie biletele s-au scumpit cu 8,1%, dupa ce in iunie au crescut cu 7%, iar in martie cu 9,1%. Urmatoarea majorare ar trebui sa aiba loc in decembrie, insa Noaptes spune ca cel mai probabil noua runda de scumpiri va avea loc in februarie 2008. Preturile la bilete au crescut cu 37% fata de anul trecut, iar pana in octombrie 2008 vor fi cu circa 50% mai mari fata de demararea calendarului scumpirilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO