Eveniment

Previziunile privind cresterea economica din 2007 tind spre 6%

Previziunile privind cresterea economica din 2007 tind spre 6%

Click pentru imaginea marita

01.02.2007, 19:09 22

Viceguvernatorul Bancii Nationale Eugen Dijmarescu estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 6%, in ton cu aprecierile analistilor, fata de circa 8% in 2006.
"Romania are un potential ridicat de dezvoltare, intrucat se adapteaza la pietele UE. Cresterea economica din acest an va fi de minimum 6%", a spus Eugen Dijmarescu intr-un interviu acordat Reuters si citat de Mediafax.
Estimarea de 6% pentru cresterea economica din acest an este asemanatoare cu cele avansate luna trecuta de analisti si cateva institutii internationale. Astfel, Banca Mondiala si Deutsche Bank au avansat aceeasi estimare, de 6% crestere in 2007. De aceeasi parere este si divizia de cercetare a bancii ABN Amro, care asteapta in 2007 o crestere economica de 6%.
Ceva mai pesimisti sunt analistii grupului UniCredit, care vad o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,7% pentru 2007. La polul opus, peste 6%, sta prognoza oficiala a Guvernului, de 6,5%, avansata de Comisia Nationala de Prognoza. Pentru 2006, aceeasi institutie a estimat o crestere a PIB de 8%, datele finale urmand sa fie publicate in luna martie de catre Institutul de Statistica.
Cum se manifesta aceasta incetinire pe ramurile economiei? Conform unor estimari preliminare, industria a crescut anul trecut cu 7,3%, constructiile cu 18,1%, iar serviciile cu 7,7%. Conform prognozei oficiale pentru 2007, industria va creste cu 4,8%, constructiile cu 14,6%, iar serviciile cu 6,7%.
"6% este un ritm de crestere economica destul de bun chiar si pentru standardele regionale. De asemenea, 6% este un ritm dezirabil de mentinut pentru Romania", considera Radu Craciun, analist-sef al bancii ABN Amro in Romania. El spune ca mai degraba 2006 poate fi considerat un an exceptional, dupa care e normala o revenire la o crestere sustenabila, decat 2007 sa fie considerat un an de incetinire dupa ritmul de 8% din 2006.
Analistul-sef al ABN spune ca ritmurile de crestere din ultimii ani au fost destul de volatile, "in principal din cauza ponderii ridicate a agriculturii in PIB si a dependentei ridicate a agriculturii de conditiile meteo".
Viceguvernatorul BNR pune aceasta limitare a cresterii economice (de la 8% in 2006 la circa 6% anul acesta) pe seama unei crize de forta de munca, fenomen semnalat de managerii din economie tot mai acut in ultima perioada. "In contextul pietei deschise, unele firme au inceput deja sa aiba probleme cu forta de munca", a spus Dijmarescu, referindu-se la emigrarea fortei de munca.
Cat despre investitiile straine directe, viceguvernatorul Dijmarescu estimeaza ca acestea vor fi de aproximativ 8 miliarde de euro anul acesta, comparativ cu 9-9,2 miliarde de euro, cat au fost anul trecut. Evolutia investitiilor in Romania, in anul aderarii la UE, va fi asemanatoare cu cea inregistrata in tarile baltice, care au aderat in valul anterior (mai 2004), considera oficialul BNR.
"O reducere a investitiilor straine directe in primul an dupa aderare nu ar avea sens. Trebuie sa construim autostrazi care sa traverseze muntii, daca dorim sa avem o dezvoltare regionala echilibrata. Toate acestea contribuie la existenta unui interes ridicat din partea investitorilor", a precizat reprezentantul bancii centrale. Aceasta reprezinta cea mai optimista estimare privind investitiile straine de anul acesta, dupa ce majoritatea cifrelor avansate pana acum oscilau in jurul valorii de 6 miliarde de euro.
In acelasi timp, deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, ar putea depasi anul acesta pragul de 10% din PIB (circa 11 mld. euro), dupa ce s-a plasat usor sub 10% din PIB in 2006, considera Dijmarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO