Eveniment

Prime pentru fermierii care aderă la fondurile mutuale din agricultură

Prime pentru fermierii care aderă la fondurile mutuale...

Autor: Cristina Cuncea

19.12.2013, 19:24 384

Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru a stimula fermierii să adere la fondurile mutuale din agricultură, astfel încât acestea să fie funcţionale pentru o perioadă mai lungă de timp, după ce Parlamentul a eliminat din proiectul de lege obligativitatea fermierilor de a participa la acest sistem.

„Forma iniţială pe care a promulgat-o Guvernul prevedea obligativitatea ca fermierii să adere la aceste fonduri pentru că eu cred că este un element de care toţi fermierii din această ţară au nevoie. Cred că fără implicarea tuturor nu va funcţiona. Camera Deputaţilor a hotărât să fie scoasă obligativitatea, dar s-a introdus un alt mecanism pe care putem să-l folosim pentru a stimula fondurile mutuale şi anume existenţa unei prime pentru cei care vor să adere la fondurile mutuale. În momentul de faţă suntem în căutarea unor soluţii astfel încât să-i stimulăm pe toţi fermierii care vor intra în această formă, care va fi în beneficiul lor“, a declarat ieri ministrul agriculturii Daniel Constantin.

Legea privind fondurile mutuale în agricultură a fost aprobată de Parlament săptămâna trecută.

„Sper ca drumul (spre promulgare - n. red.) să fie scurt. Vom produce pentru prima dată în România un instrument de gestionare a riscurilor. Acest fond va fi capitalizat pentru următorii 4-5 ani cu bani de la Uniunea Europeană, cu bani de la buget şi sper şi cu bani de la fermieri“, a explicat Constantin.

Prin participarea la un fond mutual, fermierii sunt acoperiţi pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar în agricultură. La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.

Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO