Eveniment

Primul index imobiliar oficial ar putea fi lansat in trimestrul trei

10.04.2008, 20:13 14

Institutul National de Statistica (INS) va realiza primul index imobilar in trimestrul trei al acestui an, proiectul de lege pentru acesta fiind in prezent in lucru.
"Urmarim sa finalizam aceasta lege pana in trimestrul trei al acestui an. Pentru realizarea acestui index vom colecta datele de la notari. Sunt tari, precum Italia, unde sursa o reprezinta anunturile din presa, care nu reflecta insa preturile la care se incheie de fapt tranzactiile", a declarat pentru ZF Vergil Voineagu, presedintele INS.
In momentul de fata nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor. In aceste conditii, ZF a construit un index imobiliar propriu pe baza datelor din publicatia Anuntul telefonic, care descrie pretul afisat la vanzare al apartamentelor de trei camere din Bucuresti. ZF Index imobiliar arata ca apartamentele din Bucuresti s-au scumpit in 2007 cu 50%, in timp ce in prima parte a acestui an au stagnat.
Seful statisticii spune ca fiecare stat din UE raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Central Europeana (BCE), care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona Euro.
El a adaugat ca urmeaza sa aiba o intalnire cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pentru a discuta acest proiect.
Guvernatorul a declarat ieri ca se va intalni saptamana viitoare cu reprezentantii notarilor pentru a discuta despre datele statistice furnizate de acestia privind piata imobiliara.
"Vom avea saptamana viitoare o prima intalnire pe care ei au solicitat-o mai demult. Trebuie sa vedem ce date furnizeaza pe piata imobiliara, pentru ca acestea sunt transmise si in afara tarii si nu vrem sa creeze o imagine eronata", a declarat Isarescu.
El a aratat ca BNR poarta discutii atat cu asociatia notarilor, cat si cu Institutul National de Statistica, pentru realizarea unor baze de date despre piata imobiliara.
"Cred ca in acest moment datele reflecta mai curand zona de nord a Capitalei decat evolutia pe ansamblul tarii si ofera o imagine care sperie", a spus guvernatorul.
Piata imobiliara a intrat si in vizorul Consiliului Concurentei, care a anuntat ca va efectua o analiza pentru cunoasterea pietei imobiliare. Scopul acestei analize este corectarea eventualele disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.
Potrivit estimarilor Consiliului, bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO