Eveniment

Pro si contra formarii celor doi giganti energetici: Electra si Hidroenergetica

Pro si contra formarii celor doi giganti energetici: Electra si Hidroenergetica

1: Dan Gheorghiu, presedintele Istitutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), a declarat recent ca cele doua companii ar avea nevoie de investitii de 2-3 mld. euro, banii urmand sa fie mai usor de atras in noua schema de organizare; 2: Ion Lungu, director general al CEZ Trade, crede ca doar managementul bun poate asigura succesul, alfel cei doi giganti vor fi „dezastrul total” al pietei de energie.

01.02.2010, 23:18 118

Restructurarea segmentului energetic prin gruparea companiilorstrategice din energie in doi giganti, Electra si Hidroenergetica,ii imparte pe specialistii din piata in doua tabere in ceea cepriveste avantajele si dezavantajele acestui plan urias dereorganizare.

Desi neclaritatile care inconjoara acest proiect inca persista,chiar daca dezbaterile pe tema lui dureaza de circa un an,initiativa actualului ministru al economiei Adriean Videanurealizeaza pasi rapizi spre concretizare, ultimul fiind aprobareaguvernului asupra hotararii de infiintare a celor douacompanii.

Potrivit studiului care a stat la baza infiintarii celor douacompanii, acestea ar urma sa aiba in prima faza 45%, respectiv 40%,din partea de productie de energie electrica, dupa ce companiiprecum Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau complexurile energetice vor fi puse laolalta.

"Nu avem nicio idee despre modul de tranzactionare a energiei incadrul acestor companii. Am facut mai multe solicitari, dar nu amprimit niciun raspuns", spune Ion Lungu, directorul general al CEZTrade, divizia de trading cu energie electrica din cadrul CEZRomania.

Magneti pentru bani sau nu?

Unul dintre cele mai importante lucruri care s-au regasit indiscursurile autoritatilor privind sprijinirea acestui proiect dereorganizare a fost cresterea posibilitatilor celor doua companiide a lua credite pentru a-si sustine programele de investitii.

"In momentul in care a avut loc ultima restructurare asistemului, la fel a fost pusa problema numai ca atunci nicio bancanu dadea credite tocmai pentru ca erau toate companiile la un locsi nimeni nu stia de fapt care sunt costurile sau cum circulaubanii. Daca nu vor fi eficientizate companiile, banii care ar urmasa vina de la institutiile financiare pentru investitii in urmainfiintarii celor doi giganti, sunt doar povesti", mai credeLungu.

Cum sa faci un campion regional

Specialistii spun ca un alt scop al acestui proiect dereorganizare, cel privind posibilitatea formarii unor companiidestul de puternice financiar astfel incat sa iasa pe piataregionala, este la fel greu de atins.

"Cum sa ne gandim la jucatori regionali cand noi nu putem safacem nici macar segmentul termo sa functioneze? Cum se atragemfonduri cand companiile care vor compune gigantii sunt cele pe carele stiti?", se intreaba Jean Constantinescu, analist al pietei deenergie.

Potrivit reprezentantului CEZ, crearea unor companii puternicear fi avantajoasa, dar succesul acestora depinde de modul in carevor fi administrate.

"Succesul acestor companii va depinde de modul in care vor fiadministrate. Atata timp cat va exista un management performant,proiectul are sanse, altfel va fi dezastru total", crede Lungu.Infiintarea celor doua companii este condusa de ConstantinBalasoiu, actualul director de la Complexul Energetic Craiova,considerat a fi un bun specialist in energie, si de Mihai David(PSD), actualul director al Hidroelectrica, adus la conducereacelui mai ieftin producator de energie anul trecut. Cei doidirectori nu au fost disponibili pentru comentarii. Nicireprezentantii Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice(ISPE), institutie care a participat la realizarea proiectuluicelor doi giganti energetici, nu au fost disponibili pentrudeclaratii pe aceasta tema.

"Daca in 20 de ani nu s-a intamplat nimic in ceea ce privestedezvoltarea companiilor de stat, nimic nu se va intampla si incontinuare", spune Constantinescu.

Siguranta sistemului, in pericol?

Specialistii mai spun ca includerea Nuclearelectrica in acestproiect nu va fi posibila din motive care tin de securitateaenergetica.

"In 1998, scoaterea Nuclearelectrica din fostul RENEL a fostprimul pas al reformei energetice pentru ca la acel momentincluderea companiei in acel proiect era considerata nesigura. Dincate am inteles si acum ar fi anumite probleme legate de includereaNuclearelectrica intr-unul din cei doi giganti. Stau si ma intreb,daca organisme din exterior au putut observa aceasta problema,CSAT, care si-a dat avizul pe acest proiect, cum nu a sesizat-o?",mai spune Constantinescu.

Argumente pro:

  • Cei doi giganti ar putea concura pe piata regionala cusocietati similare europene
  • Asigurarea resurselor financiare pentru investitiile necesare,evaluate la 2-3 mld. euro, printr-un acces mai facil lacredite
  • Cota de piata a celor doua companii gigant, care este aproapede 90%, va scadea de-a lungul timpului prin incurajarea unorparteneriate public-private
  • Includerea SNLO si CNH in cele doua companii va pastra locurilede munca in sectorul minier

Argumente contra:

  • Mentinerea proprietatii de stat, asociata in general cu unmanagement defectuos.
  • Posibila tranzactionare netransparenta a energiei si transferulde fonduri de la companiile profitabile spre cele mai putinprofitabile
  • Imposibilitatea atragerii banilor de la banci din cauza lipseitransparentei in ceea ce priveste costurile sau pierderilecompaniilor
  • Contractele directe cu "baieti destepti" merg mai departe. "Secreeaza un nou tip de baieti destepti si anume minerii care suntfavorizati", cred specialistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO