Eveniment

Procurorii au formulat acuzatii mai grave impotriva lui Patriciu in dosarul Rompetrol

22.08.2006, 20:00 21

Incadrarea juridica a faptelor omului de afaceri Dinu Patriciu a fost schimbata de catre procurorii Parchetului instantei supreme, noua acuzatie din dosarul Rompetrol fiind mai grava decat cea precedenta.
Omul de afaceri s-a prezentat, luni dimineata (ieri - n.r.), la Parchet, in dosarul Rompetrol, dupa ce in ultimele saptamani, a refuzat sa raspunda citatiilor pana cand materialul de urmarire penala si ancheta in cazul sau nu sunt terminate.
La intrarea in sediul Parchetului, Patriciu a declarat ca a primit o citatie in scopul efectuarii unor acte de procedura.
Patriciu a declarat, dupa terminarea intalnirii de luni cu anchetatorii, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca s-a schimbat incadrarea juridica a faptelor, din delapidare in delapidare in forma continuata, dupa ce procurorii au constatat ca in partea de dosar referitoare la creanta Libia a fost depus un act, in 17 august 2005, referitor la un contract de cesiune.
"Procurorii au constatat ca exista acest act si au dispus schimbarea incadrarii juridice a unor fapte", a spus Dinu Patriciu.
Omul de afaceri urmeaza sa fie citat pentru a-si prezenta punctul de vedere in legatura cu acest fapt.
Potrivit unuia dintre avocatii sai, schimbarea juridica demonstreaza ca, intr-adevar, urmarirea penala nu a fost finalizata. Acelasi avocat a declarat ca, in situatia in care dosarul ar ajunge in instanta, noua incadrare juridica ar atrage aplicarea unui spor de pedeapsa.
Patriciu urmeaza sa fie instiintat cu privire la toate acuzatiile aduse in dosarul Rompetrol, atat cu privire la piata de capital si la infractiunile economice, cat si cu privire la creanta din Libia, asa cum acestea vor fi prezentate magistratilor.
Dinu Patriciu a contestat, la Parchetul instantei supreme, respingerea exceptiei sale referitor la neterminarea urmaririi penale, omul de afaceri inaintand anchetatorilor din dosarul Rompetrol o plangere in acest sens. Anterior, el ridicase o exceptie, sustinand ca nu i se poate prezenta materialul de urmarire penala, in conditiile in care urmarirea penala nu este incheiata. Procurorii au respins, prin rezolutie, aceasta exceptie, ca fiind fara obiect.
O contestatie similara a facut si vicepresedintele Rompetrol Group Olanda, Alexandru Bucsa.
Si vicepresedintele Rompetrol Group Olanda, Alexandru Bucsa, cercetat si el in dosarul Rompetrol, s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru efectuarea de noi acte de procedura in dosarul Rompetrol.
Fiecare dintre cei invinuiti in cazul Rompetrol va fi convocat pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala, ulterior fiind redactat rechizitoriul in baza caruia cei implicati in dosar vor fi trimisi in fata instantei.
Ultima persoana pusa sub invinuire in dosarul Rompetrol a fost vicepresedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) Irina Mihaela Popovici, ea fiind acuzata de favorizarea infractorului, fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai importanta companie din grupul Rompetrol listata pe Bursa, au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 0,0815 lei/actiune, egal cu ultimul pret din ziua precedenta. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei este de 487,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO