Eveniment

Producatorii de ulei asteapta cu infrigurare estimarile privind productia de floarea-soarelui

Producatorii de ulei asteapta cu infrigurare estimarile privind productia de floarea-soarelui

Adrian Porumboiu, administratorul Racova Agro Pan Grup: Este normal ca lumea sa se agite, pentru ca toata economia a depins de agricultura. Tot ce se intampla in agricultura are repercusiuni in PIB, in buget, nu numai in farfuria oamenilor sau in pretul ridicat al alimentelor.

07.02.2008, 19:36 309

Pretul la floarea-soarelui, materia prima pentru productia uleiului comestibil, a ajuns la 1,6 lei /kg, dublu fata de vara anului trecut si triplu fata de 2004, iar piata nu da semne ca se va "raci", cel putin pana nu apar primele estimari despre recolta din august. Ca urmare, pretul uleiului, care s-a dublat in ultimul an, nu va scadea in urmatoarele sase luni, spun producatorii. Piata de floarea-soarelui este de circa 200-300 mil. euro/an. Pretul uleiului a fost cel mai afectat de seceta de anul trecut, fiind unul din "responsabilii" depasirii tintei de inflatie.
In 2007 au fost plantate 830.000 ha cu floarea-soarelui, iar productia totala s-a ridicat la 530.000 de tone, adica o medie de 600 kg la hectar, aproape de trei ori mai putin fata de 2006, cand productia medie la hectar a fost de 1.600 kg, potrivit Ministerului Agriculturii. Aceasta a fost cauza pentru care industria procesatoare de ulei a folosit o cantitate mare de rapita pentru a acoperi necesarul de consum de 300.000 de tone, compensand astfel volumul insuficient de floarea-soarelui. "Pentru necesarul de ulei a fost nevoie de 750.000 de tone de floarea-soarelui sau rapita, cantitati care au fost acoperite de productia mare de rapita", a spus Robert Arsene, director general Agricover.
Consumul mare, cantitatile mici produse, dar si cererea pentru biocombustibil au ridicat preturile la floarea-soarelui la nivel international peste asteptarile pietei. Drept urmare, nici preturile din Romania nu au ramas la acelasi nivel. Anul trecut floarea-soarelui s-a comercializat cu 1 leu/kg, iar in prezent a ajuns la 1,6 lei/kg, in conditiile in care in 2006 se acorda o subventie de 0,7 lei la kg, iar in 2004, 0,5 lei/kg. Chiar daca pretul a crescut, valoric, piata de floarea-soarelui a atins in 2007 doar 530 mil. lei din cauza productiei scazute, in timp ce in 2006 piata s-a ridicat la 1 mld. lei.
In ceea ce priveste comertul cu floarea-soarelui, in primele sase luni ale anului trecut am exportat 150.000 de tone, la jumatate fata de perioada similara a lui 2006. "Am exportat doar unde s-au facut contracte cu firmele staine care au dat inainte pachete cu ingrasaminte, seminte si ierbicide, din cauza ca s-au confruntat cu o criza si la nivel international", spune Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. Procesatorii de ulei, care nu au fost multumiti de calitatea produselor de pe piata interna, au recurs si la importuri, astfel ca in prima jumatate a anului trecut s-au importat 51.000 de tone de floarea-soarelui. "Am exportat cand pretul la export a devenit atractiv si am importat cand pretul era mai mic afara. Productia interna nu a ramas niciodata integral in tara, nici cand am avut 1,5 mil. tone, nici cand am avut 800.000 de tone", spune Arsene.
Pentru anul acesta producatorii sunt optimisti in ceea ce priveste randamentele, estimand cel putin 2.000 kg la hectar, dar multi sustin ca suprafetele destinate acestei culturi vor fi mai mici, de pana la 600.000 ha, motivul pentru care se mai cultiva floarea-soarelui fiindca fermierii trebuie sa realizeze o rotatie a culturilor. "Floarea-soarelui este o cultura care necesita una dintre cele mai mari investitii. La un hectar este nevoie de cel putin 2.000 de lei. Daca in acest an nu se vor gasi subventii directe atat pe hectar, cat si pe marfa, aceasta va fi o cultura pe cale de disparitie, pentru ca oamenii se vor indrepta spre plante ca porumbul sau rapita, unde pretul pentru infiintarea culturilor este mult mai mic", explica Viorel Matei. Porivit lui Matei, la floarea-soarelui "numai daca ies peste 2.500 kg/ha ai beneficiu de 5%-10%, in timp ce la porumb, unde investitia la hectar este de 1.600 de lei, productia minima este de 7.000-8.000 kg/ha".
Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan Grup din Vaslui, care lucreaza 45.000 de hectare de teren agricol, este de parere ca o agitatie pe piata agricola nu isi mai are sensul pentru ca se anunta un an benefic agriculturii romanesti. "Este normal ca lumea sa se agite, pentru ca toata economia a depins de agricultura. Tot ce se intampla in agricultura are repercusiuni in PIB, in buget, nu numai in farfuria oamenilor sau in pretul ridicat al alimentelor. Dar asa cum dupa un an 2003 dezastruos, 2004 a avut cea mai mare productie de grau si de floarea-soarelui, asa speram sa fie si anul acesta", este de parere Porumboiu.
Din cele 45.000 de hectare administrate de Porumboiu, 14.000 vor fi destinate culturilor de rapita si aproape 5.000 celor de floarea-soarelui, pentru cea din urma asteptand o productie de peste 2.000 kg/ha. "In piata sunt alarme, dar situatia se va regla. Lumea este panicata, dar productia care urmeaza va acoperi necesarul si asta pentru ca s-a semanat mult grau, rapita si floarea-soarelui", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO