Eveniment

Producatorii de vinuri, nemultumiti de primele de export

04.06.2004, 00:00 11

Producatorii de vinuri si Ministerul Agriculturii nu au reusit sa cada de acord asupra cuantumului primei de export care urmeaza sa fie acordata in acest an pentru circa un milion de sticle.
"Exista o diferenta uriasa intre ceea ce solicitam noi (0,6 centi/sticla de 0,75 de litri) si ceea ce ofera Agricultura (0,06 centi/sticla). Oficialii acestui minister trebuie sa inteleaga ca producatorii romani au de dezvoltat piete in strainatate iar vizibilitatea unei sticle de vin romanesc pe un raft dintr-un supermarket din stainatate se cladeste in doi-trei ani, perioada dupa care poti sa-i maresti pretul", afirma Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Philip Cox, unul dintre actionarii Cramelor Recas, care au incheiat recent contracte pentru exportul a circa un milion de sticle pe piata Marii Britanii, afirma ca industria de profil are nevoie de mai mult sprijin din partea Guvernului.
"Exporturile romanesti pe anumite piete din afara UE nu sta grozav, iar un sprijin pentru producatori nu poate decat sa imbunatateasca prezenta vinului romanesc pe pietele internationale", sustine Cox.
 Suma anuntata de Agricultura pentru sustinerea exporturilor romanesti de vin si miere se ridica la 15 milioane de euro.
Exporturile de vin romanesc sunt estimate pentru acest an la circa 30 de milioane de euro in crestere cu 25% fata de cele din anul anterior.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO