Eveniment

Producatorii independenti de bere vor facilitati fiscale

03.02.2005, 00:00 18

Producatorii independenti de bere solicita extinderea facilitatilor fiscale la companiile care au o capacitate de productie de 400.000 de hectolitri/an. In prezent doar micii jucatori care produc pana la 200.000 de hectolitri/an beneficiaza de o acciza de 0,38 de hectolitri/litru fata de 0,6 euro/hectolitru cat platesc marii jucatori. "Extinderea facilitatilor fiscale ne-ar permite sa acceleram nivelul investitiilor pentru ca avem probleme din cauza datoriilor istorice pe care unii dintre noi le-au preluat", spune Gatej Constantin, directorul general al Bermas Suceava, care a avut anul trecut vanzari de 10 milioane de euro (370.000 de hectolitri).
Producatorii independeti de bere detin circa 20% din piata berii (21 de companii care au vandut in 2004 2,7 milioane de hectolitri de bere) care a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri). Primele sase locuri din piata sunt dominate de Brau Union Romania ( filiala Heineken), Compania de Bere Romania (SAB Miller), Interbrew (filiala liderului mondial InBev), European Drinks, United Romanian Bere Bereprod (Carlsberg) si Bere Mures. Piata a fost caracterizata prin schimbari radicale in segmentul popular si prin aparitia unor marci noi atat in segmentul super-premium cat si in cel al berilor ieftine. Una dintre cele mai spectaculoase evolutii a avut-o grupul European Drinks care a reusit sa ajunga intr-un an de la lansarea pe piata tocmai pe locul patru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO