Eveniment

Productia industriala a crescut cu 10,6% in iunie, dar merge mai mult pe stoc

Productia industriala a crescut cu 10,6% in iunie, dar merge mai mult pe stoc

Click pentru imaginea intreaga

10.08.2006, 19:27 13

Industria da semne de revenire, dar o buna parte din productie merge pe stoc, pentru ca managerii asteapta sa le creasca volumul comenzilor. Productia industriala a crescut cu 10,6% in luna iunie si cu 6,7% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2005, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In 2005, productia scazuse usor in iunie si raportase un plus de numai 3% in primele sase luni.
Cu alte cuvinte, productia a crescut cu un ritm dublu in prima jumatate a anului, comparativ cu inceputul anului trecut. Totusi, datele statistice arata ca o parte din productie se face pe stoc, din cauza ca plusul cifrei de afaceri raportat la nivel de industrie este mai redus decat cresterea productiei.
Comparativ cu cresterea de productie de 6,7% din primul semestru, cresterea incasarilor companiilor din industrie a fost de numai 5,5%. "Diferenta dintre cele doua cresteri reprezinta in primul rand o productie pe stoc", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
El spune ca firmele din industrie traverseaza acum o perioada benefica, in care le cresc comenzile si cererea pentru produse, asa ca fac productie anticipata si se pregatesc sa onoreze comenzile in crestere.
Anul trecut, situatia era inversa: cresterea incasarilor era mai mare decat cresterea productiei.
"Anul trecut, companiile din industrie nu s-au avantat sa creasca productia, pentru ca nu aveau cerere si comenzi, asa ca erau preocupate sa faca venituri cu orice pret", explica seful Prognozei. Prin urmare, firmele industriale au stagnat productia si au inceput sa vanda din stocuri si sa faca incasari din productie secundara, adica din alte activitati decat cea principala.
Anul acesta, cererea si comenzile isi revin, asa ca firmele nu mai sunt preocupate sa-si creasca veniturile pe termen scurt, ci cresc productia pentru a face fata comenzilor viitoare, spune Ghizdeanu.
Printre ramurile cu cele mai mari diferente intre cresterea incasarilor si plusul productiei se afla industria alimentara, prelucrarea lemnului, industria chimica si cea a mobilei, dupa cum arata datele de la Statistica.
Presedintele CNP spune ca acest fenomen reprezinta o constrangere pentru viitor, intrucat companiile va trebui la un moment dat sa lichideze stocurile pe care le creeaza acum. "Probabil ca peste unul sau doua trimestre, productia industriala va incetini sau chiar va stagna, repetandu-se situatia de anul trecut", spune el. Pe scurt, industria este caracterizata in prezent de o ciclicitate dictata de cerere: cand cererea este in crestere, firmele urca productia si fac stocuri, iar cand cererea incepe sa dea semne de reducere, firmele incetinesc productia si cauta sa isi lichideze stocurile.
In primele sase luni ale anului, cea mai mare crestere de productie a fost raportata de ramura "alte activitati extractive" (plus 23,9%), care cuantifica in primul rand extractia materialelor de constructii. Alte industrii cu cresteri importante de productie au fost mobilierul (plus 20,7%), industria auto (plus 18,3%) si cea de mijloace de transport nerutier (plus 17,1%).
La polul opus, industriile cu cea mai mare scadere de productie sunt cea de echipamente radio-TV si de telecomunicatii (minus 16,3%), extractia minereurilor metalifere (-15,8%), produsele textile (-13,8%) si aparatele de precizie (-12,3%).
Cresterea de productie din industrie a fost insotita de un plus de productivitate de 14,6% in luna iunie si de 10,7% in primele sase luni ale anului.
In constructii, primele sase luni au adus un plus de 16,4% la valoarea pietei, reprezentand cel mai ridicat ritm de crestere din ultimii ani. Cel mai mult au crescut lucrarile de intretinere si reparatii curente (plus 21,7% in primul semestru), urmate de constructiile noi (17,2%). Pe segmente de piata, spatiile industriale au dat tonul cresterilor, cu un plus de 21,5% la sase luni, urmate de cladirile rezidentiale (plus 11,6%).
In comertul cu amanuntul, cifra de afaceri a crescut cu 25,1% in primele sase luni, reflectand o majorare puternica a consumului. Cresterea a fost mai pronuntata la vanzarea produselor alimentare (plus 30,2%), fata de cea de la produsele nealimentare (plus 21%).
Numarul de salariati din economie a crescut in luna iunie pana la 4,61 milioane de angajati, in crestere cu circa 34.400 de persoane fata de nivelul din iunie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO