Eveniment

Productia industriala a crescut cu 6,7% in septembrie si termina anul peste 6%

Productia industriala a crescut cu 6,7% in septembrie si termina anul peste 6%

Click pentru imaginea intreaga

10.11.2006, 18:58 16

Industria a redus usor ritmul fata de lunile de vara, dar s-a stabilizat la un ritm de crestere pe care nu a reusit sa-l atinga in ultimii 4-5 ani.
Productia industriala traverseaza in prezent o perioada de stabilizare a ritmului de crestere, majorandu-se cu 6,7% in luna septembrie si cu 7,2% pe primele noua luni ale acestui an, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Cresterea productiei este insotita de un plus mai mare de productivitate, corelat cu faptul ca in industrie continua concedierile in ciuda ritmului inalt de crestere. Astfel, productivitatea muncii din industrie a crescut in luna septembrie cu 10,2% si cu 11% pe primele noua luni ale anului. Reducerea personalului din industrie este un semn ca restructurarea este departe de a se fi incheiat. Numai in ultimul an (septembrie 2005 - septembrie 2006), numarul de concedieri din industrie a depasit 61.000 de persoane, adica 3,6% din personalul activ in acest domeniu.
"Este clar ca asistam la o stabilizare a ritmului de crestere a industriei. Dupa cresterile din vara, de peste 10%, multi au fost tentati sa creada ca ritmul se va pastra", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El a precizat ca industria va mentine actuala tendinta de crestere pana la sfarsitul anului.
Prognoza vede in acest moment o crestere de 6,3% a productiei industriale pentru 2006, ceea ce s-ar putea traduce printr-o usoara incetinire la nivelul ultimului trimestru. Chiar si asa, valoarea estimata in prezent este mai mult decat dubla fata de ritmul de 3% preconizat la inceputul anului. Ghizdeanu a precizat ca industria ramane la un nivel inalt de crestere, aducand o contributie importanta la cresterea economica. Prognoza privind majorarea PIB a fost recent revizuita in sus de Comisie, de la 6,7% la 7%. Totusi, majoritatea prognozelor paralele vad o crestere de peste 7%, pe seama unei performante mai bune a industriei.
In luna septembrie, cele mai mari cresteri de productie le-au realizat industrii deja obisnuite cu acest top in 2006. Pe primul loc se afla industria mobilei, cu o crestere de peste 34% a productiei in septembrie, fata de aceeasi luna din 2005. Mobila este secondata de industria automotive, unde productia modelului Dacia Logan si a fabricilor de componente auto din vestul tarii au accelerat in septembrie cu peste 30%.
Podiumul este completat de extractia materialelor de constructii, care a primit un impuls puternic anul acesta din partea cererii din sectorul de constructii. Astfel, ramura extractiva a raportat in septembrie un plus de aproape 28% la productia realizata.
La polul opus se situeaza alta ramura extractiva, cea a minereurilor metalifere, cu o reducere de peste 27% a nivelului productiei in luna septembrie. De asemenea, industria usoara isi continua declinul inceput anul trecut din cauza reducerii operatiunilor in lohn.
Industria textilelor si-a redus productia in luna septembrie cu 22%, iar cea de confectii - cu 13%. In acest context, este surprinzatoare revenirea pe crestere a industriei de pielarie si incaltaminte, care a suferit de aceleasi probleme ca si cele a textilelor si de confectii.
De la scumpirea utilitatilor si pana la aprecierea leului si reducerea lohnului, industria pielariei pare sa fi trecut in trimestrul trei al acestui an la cresteri de cateva procente. In septembrie, cresterea a fost de aproape 6%, ducand acest domeniu printre cele mai active 10 industrii din economie.
In alta ordine de idei, comertul cu amanuntul (retail) s-a dovedit din nou mai dinamic decat productia industriala. Retailul a crescut cu 22% in septembrie si cu aproape 25% in primele noua luni, fiind gata sa incheie anul cu cea mai ridicata crestere din 1990 pana in prezent.
Comertul cu amanuntul reflecta indeaproape evolutia consumului, care ramane puternic. In ciuda restrictiilor impuse creditarii, cresterile salariale au permis in ultimul an continuarea majorarii consumului. In septembrie, salariul mediu net pe economie a fost cu aproape 17% mai mare decat cel din septembrie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO