Eveniment

Productia industriala a crescut cu 7,7% pe primul trimestru

Productia industriala a crescut cu 7,7% pe primul trimestru

Click pentru imaginea marita

08.05.2007, 18:17 14

Cresterea anualizata a productiei industriale a incetinit usor in martie, coborand la 8,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce urcase la peste 10% in luna precedenta.
Cu toate acestea, ritmul de crestere se mentine la niveluri inalte, semnificativ peste cele inregistrate in decembrie si ianuarie. Dupa cresterile solide din februarie si martie, productia industriala realizata in trimestrul unu marcheaza o crestere solida cu 7,7% fata de cea din primele trei luni ale lui 2006.
Productia industriala a crescut in luna martie cu 11,6% fata de luna februarie 2007, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea de 7,7% pe primul trimestru a fost sustinuta de industria prelucratoare (+9,7%). In aceeasi perioada, industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa au scazut cu 1,4%, respectiv 5,3%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+14%), in industria bunurilor de uz curent (+8,9%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,4%) si in industria bunurilor de capital (+7,1%), in timp ce industria energetica a scazut cu 4,8%.
Cifra de afaceri si comenzile noi din industrie au crescut cu peste 20% fiecare in primul trimestru al acestui an comparativ cu intervalul similar din 2006, avans sustinut in principal de industria prelucratoare.
Volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 22,3% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, se arata intr-un comunicat al INS.
Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+29,3%) si industria extractiva (+1,9%). Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 6,9%.
Pe marile grupe industriale cele mai importante cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+42,9%), industria bunurilor de capital (+38,7%) si in industria bunurilor intermediare (+34,3%).
In industria energetica a fost consemnata o scadere cu 10,7%.
Fata de luna martie 2006, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 23,6%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+28,8%) si industriei extractiva (+9,3%), in timp ce industria energetica a scazut cu 2%. Comenzile noi din industrie s-au majorat cu 28,7% in primele trei luni, dinamica la care au contribuit toate marile grupe industriale, industria bunurilor de capital (+40,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+24,2%), industria bunurilor de uz curent (+24,0%) si industria bunurilor intermediare (+19,9%).

CE imbunatateste previziunile privind cresterea economica
Comisia Europeana a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2007 si 2008, ritmul prognozat pentru acest an fiind de 6,7%, usor mai ridicat decat estimarile autoritatilor de la Bucuresti. Autoritatile europene au revizuit in crestere, in prognoza de primavara, publicata luni, estimarile privind cresterea PIB in acest an la 6,7%, de la un ritm de 5,8% anticipat in prognoza anterioara, din octombrie 2006. De asemenea, Comisia estimeaza o crestere economica de 6,3% pentru 2008, fata de 5,6% in prognoza de toamna.
Comisia Europeana a revizuit in sens negativ estimarile privind cresterea medie a preturilor din Romania, anticipand pentru acest an
un avans de 4,6%, iar pentru 2008 de 4,5%, potrivit prognozei de primavara a executivului comunitar. In varianta prezentata in toamna anului trecut, autoritatile europene anticipau o inflatie medie de 5,1% in acest an si de 4,6% in 2008. "Inflatia medie va cobori, gradual, la circa 4,5% pana in 2008, in conformitate cu o politica monetara relativ restrictiva. De asemenea, reducerea preturilor importurilor, pe fondul aprecierii monedei nationale, si ajustarea lenta a preturilor administrate vor ajuta inflatia. Totusi, stimulii fiscali, avansul creditarii si evolutia salariilor din sectorul public vor genera presiuni asupra inflatiei din partea cererii", se spune in prognoza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO