Eveniment

Producţia industrială a scăzut cu 4% în septembrie faţă de aceeaşi lună a lui 2011

Producţia industrială a scăzut cu 4% în septembrie faţă de aceeaşi lună a lui 2011

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

12.11.2012, 00:04 49

Producţia industrială a Ro­mâniei a scăzut cu 4% în luna septembrie a acestui an com­parativ cu aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor trans­mise de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit specialiştilor, evo­luţia negativă a indicatorului a fost cauzată în principal de coborârea cu 5% a industriei prelucrătoare.

Un recul semnificativ de peste 9% a fost înregistrat şi de industria bunurilor intermediare, precum şi de industria bunurilor de uz curent şi cea a bunurilor de capital care s-au diminuat cu aproximativ 3%.

În primele opt luni ale lui 2012 producţia industrială a României a coborât cu 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii cu 1,2% a industriei prelu­crătoare. Astfel statisticile INS arată o scădere drastică a nivelului indicatorului în luna a noua a acestui an faţă de evoluţia pe întreg intervalul ianuarie-august 2012.

Totuşi au existat şi grupe industriale care au raportat creşteri în primele opt luni ale anului curent faţă de perioada corespunzătoarea a lui 2011. Astfel industria energetică a cunoscut un avans de 3,2%, industria bunurilor de capital a înregistrat un plus de 2,7%, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 2,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO