Eveniment

Productia industriala si-a revenit in septembrie: s-a incheiat restructurarea?

11.11.2005, 20:10 13

Productia industriala a crescut usor in luna septembrie, cu doar 2,2% in raport cu aceeasi luna a anului trecut, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Desi modesta ca intensitate, cresterea de productie din luna septembrie reprezinta cel mai bun rezultat din industrie obtinut in ultimele 5 luni.

Per total, productia din industrie a crescut in primele noua luni ale anului cu numai 1,5%, fata de o majorare a productiei de 4,4% consemnata in aceeasi perioada a anului trecut.

"In economie are loc un proces de restructurare, in mare masura fortata, dar cu siguranta necesara", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Analistul considera ca luna septembrie a marcat o crestere cel mult modesta a productiei, pe care o pune pe seama incetarii inundatiilor si a stoparii fluctuatiilor cursului de schimb. "Este probabil ca revenirea pe plus a productiei se datoreaza unor companii care au depasit cu bine procesul de restructurare mentionat si au devenit mai profitabile", a explicat Voinea.

Astfel, in pofida evolutiilor mai bune din ultimele doua luni, productia industriala si-a incetinit ritmul de crestere de la 5,3% in primele 3 luni si 3% in primul semestru. Pentru sfarsitul anului, specialistii Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) au prognozat o crestere de 3,1% a productiei industriale fata de anul trecut. Liviu Voinea spune insa ca ar fi surprins daca industria ar creste cu acest ritm, in opinia sa fiind mult mai plauzibila o evolutie de 1,5%-2%.

La baza cresterii productiei din august si septembrie sta un spor mai accentuat de productivitate in industrie, care a compensat reducerea numarului de angajati din acest sector.

Astfel, INS a raportat o crestere cu 4% a productivitatii muncii in industrie in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In plus, in septembrie continua sa se manifeste tendinta de crestere a preturilor productiei industriale, in primul rand pentru a compensa o crestere mai modesta a productiei. Astfel, desi productia industriala a crescut cu numai 2,2% in septembrie si cu 1,5% in primele noua luni, cresterea cifrei de afaceri a companiilor din industrie este mult mai accentuata, adica 4,5% in septembrie si 4,5% in primele noua luni ale anului. Astfel, producatorii industriali si-au majorat preturile practicate pentru a-si creste incasarile, desi productia a inregistrat doar cresteri modeste.

"Este insa mult prea devreme sa spunem ca firmele din industrie au devenit si profitabile dupa cresterile modeste de productie si incasari", a mai spus Voinea.



Optimism temperat pentru ultimul trimestru

Ultimele luni din 2005 vor insemna pentru productia industriala o perioada de crestere usoara sau chiar stagnare, arata buletinul de incredere industriala realizat de Grupul de Economie Aplicata.

Spre deosebire de rezultatele statistice raportate de INS, buletinul GEA reprezinta un sondaj efectuat pe un esantion reprezentativ de manageri ai companiilor din industrie.

Desi prezinta numai date orientative, care exprima opiniile industriasilor, aparitiile anterioare ale buletinelor GEA au estimat foarte aproape de realitate situatia economica a industriei.

Astfel, productia va continua sa creasca intr-un ritm foarte scazut in trimestrul patru, arata raspunsurile managerilor, aceasta tendinta fiind reflectata de evolutia indicelui GEA de incredere industriala. Acest indice ia in considerare productia, stocurile si comenzile companiilor din industrie si are o valoare de 2,5 in trimestrul al patrulea, comparativ cu 14,5 in primul trimestru, 7,4 in trimestrul doi si 2,2 in trimestrul al treilea. Indicele poate lua valori intre - 100 si 100 de puncte, cresterea de aproape 0,3 puncte fiind considerata marginala de catre autorii raportului, intrucat se incadreaza in marja de eroare.

"Este vorba doar de un optimism moderat, important este insa ca s-a intrerupt tendinta de scadere manifestata pana acum", a explicat Voinea, unul dintre autorii studiului.

Analistul a precizat ca o tendinta asemanatoare are loc in prezent in Uniunea Europeana, unde increderea producatorilor industriali este in crestere, dar de la - 8 la - 5.

"Imbunatatirea climatului din industrie in Europa poate fi o alta explicatie a revenirii asteptate de managerii din economia noastra", a adaugat Voinea, amintind ca primii beneficiari ai acestei tendinte sunt exportatorii romani.

Dintre toti managerii intervievati de GEA, cei mai optimisti sunt cei din industria alimentara, urmati de reprezentantii industriei tehnicii de calcul si de cei din sectorul masinilor si aparatelor electrice. La polul opus se situeaza managerii companiilor din industria metalurgica si chimica.

"Aceste doua industrii sunt puternic energofage si probabil ca pesimismul este cauzat de asteptarile privind cresterea preturilor la energie in perioada urmatoare", a precizat Voinea.

In general, industriasii se asteapta la o crestere a comenzilor, care vor acoperi in trimestrul patru circa 3,8 luni de productie.

De asemenea, preturile produselor industriale vor creste cu circa 1%-3%, fapt care ii duce pe manageri cu gandul la castiguri: cei care asteapta profit sunt cu 10% mai multi decat cei care cred ca vor inregistra pierderi.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO