Eveniment

Productia industriei alimentare incetineste

28.08.2008, 19:08 21

Productia din industria alimentara va creste in acest an cu 5,8% si cu 5,5% in 2009, peste ritmul productiei industriale totale, insa ritmul va fi inferior celui inregistrat in ultimii doi ani, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Astfel, in 2006 si 2007, productia alimentara crescut cu 15,9% si, respectiv, cu 9,2%. Pentru acest an, CNP estimeaza ca productia industriala va creste, pe total, cu 5,2%, iar pentru 2009 cu 5,1%.
In cadrul procesului de estimare a productiei, CNP a avut in vedere factori precum cresterea aportului intern de materii prime agricole in conditiile unei productii agricole normale, continuarea procesului de consolidare a pietei interne a producatorilor prin intrarea pe piata a unor firme straine puternice in sectorul preparatelor din carne, al berii, al uleiurilor comestibile si al procesarii laptelui sau mentinerea interesului investitorilor pentru acest sector.
De asemenea, Comisia mizeaza pe mentinerea evolutiei crescatoare a productiei de lapte si produse lactate, bere si bauturi racoritoare, relansarea unor ramuri, precum productia de conserve de legume si fructe, sucuri naturale din fructe, dar si pe cererea mai mare de produse alimentare in conditiile cresterii veniturilor populatiei.
In ceea ce priveste evolutia comertului exterior, CNP anticipeaza, pentru 2008 si 2009, ca industria alimentara are capacitatea de a-si mentine dinamica exporturilor peste cea a exporturilor totale, contribuind astfel la imbunatatirea deficitului comercial.
Cresterea valorica a exporturilor industriei alimentare este estimata la aproape 20% in 2008 si la 17,5% in anul 2009, in timp ce pentru importuri este prognozat un ritm de crestere de 15,8% in acest an si de 9,4% anul viitor.
Deficitul comercial din industria alimentara va urca in acest an la 2,16 mld. euro, comparativ cu 1,88 mld. euro anul trecut, si la 2,33 mld. euro in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO