Eveniment

Profitul Electrica creste de zece ori dupa privatizarea celei mai valoroase filiale, Muntenia Sud

18.07.2008, 00:00 14

Electrica, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata distributiei si furnizarii de energie electrica, a inregistrat in primul semestru al anului un profit brut de 1,48 mld. lei (403 mil. euro), de peste 10 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform rezultatelor preliminare furnizate de companie.
Anul trecut firma a inregistrat un rezultat brut de 141 mil. lei (42,3 mil. euro).
In acelasi timp, cifra de afaceri a Electrica a ajuns in primele sase luni ale anului la un nivel de 3,29 mld. lei (897 mil. euro), in crestere cu circa 10% fata de perioada similara a anului trecut cand compania a raportat afaceri de 3 mld. lei (904,5 mil. euro). "Evolutia cifrei de afaceri este una normala, urmare a conditiilor in care isi desfasoara activitatea societatile grupului Electrica, in timp ce evolutia rezultatului brut este influentata de rezultatele actiunii de privatizare a filialei de distributie si furnizare Muntenia Sud", au explicat reprezentantii companiei.
Grupul italian a platit direct statului, in luna aprilie a acestui an, 394,8 mil. euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa dintre filialele Electrica.
La inceputul lunii iunie 2008, tranzactia a fost finalizata, Enel ajungand la o participatie de 64,4%, in urma derularii unei majorari de capital de 425 mil. euro.
In primele cinci luni ale anului acesta, Electrica a vandut catre consumatorii sai, captivi si eligibili, o cantitate de energie de 7,24 mil. MWh, in crestere cu 8,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Din portofoliul Electrica mai fac parte Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, precum si compania de servicii energetice Electrica Serv.
Cele mai importante planuri de investitii ale companiei vizeaza in prezent obtinerea unor capacitati de productie astfel incat pana in anul 2012 Electrica sa devina si un important producator de energie in special din surse regenerabile. Compania are in derulare in prezent un proiect de investitii de 650 mil. euro din care mare parte se vor duce in cei 350 de MW pe care Electrica intentioneaza sa-i obtina din surse eoliene, hidro si biomasa.
Compania isi propune constructia mai multor centrale pe baza de biomasa cu o capacitate totala de 200 de MW, 100 de MW pe centrale eoliene si 50 de MW in microhidrocentrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO