Eveniment

Proiectele de peste 10 mil. dolari, la Compania de Dezvoltare a Infrastructurii

20.10.2005, 21:00 10

Compania de Dezvoltare a Infrastructurii va fi infiintata pana la finele anului 2006 si va aplica programul national de dezvoltare elaborat de Guvern, urmand sa administreze in principal proiectele de peste 10 mil. euro, a declarat, miercuri, analistul economic Daniel Daianu.

Daianu este unul dintre analistii cu care Guvernul se consulta in privinta proiectului de infiintare a companiei de infrastructura.

"Romania va obtine din privatizari, in anii urmatori, sume de ordinul miliardelor de euro si fonduri europene de 4% din Produsul Intern Brut, doar cu proiecte bine conturate si cofinantate. Romania are o mare problema in absorbtia fondurilor UE, ilustrata de un coeficient foarte scazut al platilor, de exemplu sub 13% in Programul ISPA", a spus Daianu, prezent la o dezbatere publica in care a fost lansat proiectul infiintarii unei companii specializate in dezvoltarea infrastructurii.

Compania va gestiona proiecte precum constructia de autostrazi, drumuri, poduri, telecomunicatii si IT, mediu si energie.

"Vehiculul institutional va impusca mai multi iepuri, precum elaborarea proiectelor de importanta majora, o analiza economica de fundamentare pentru obtinerea celor mai mici costuri, monitorizarea aplicarii proiectelor si atragerea de resurse private. Nu in ultima instanta, se va apela la parteneriate de tip public-privat, insa unele autentice, nu camuflate, asa cum s-a intamplat uneori, finantate din fonduri bugetare si cu un partener privat care nu si-a asumat nici un risc", a spus Daianu.

Potrivit acestuia, infiintarea companiei va asigura o transparenta mai mare si o responsabilitate crescuta in programarea si implementarea proiectelor, precum si simplificarea procesului de decizie si accelerarea aplicarii proiectelor.

Intr-o prima etapa, statul va detine integral pachetul de actiuni al noii societati, fiind posibila ulterior privatizarea firmei.

Infiintarea societatii, programata pentru ultimul trimestru al anului viitor, si structura companiei vor fi stabilite de un grup de experti romani si straini, urmand sa fie finantata de Guvern, Banca Mondiala, Comisia Europeana sau institutii financiare precum Banca Europeana de Investitii si Kreditanstalt fur Wiederaufbau - Banca de Dezvoltare a Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO