Eveniment

Proiectul legii privind combaterea evaziunii fiscale se discuta a doua oara in sedinta de guvern

07.04.2005, 20:12 18

Proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale va fi discutat astazi pentru a doua oara de catre membrii executivului dupa ce saptamana aceasta i-au fost aduse o serie de modificari.

"Noul proiect va fi discutat in sedinta de maine (astazi - n.r.) si cred ca, in forma actuala, poate fi adoptat de guvern", a declarat ieri vicepremierul George Copos. El a adaugat ca pentru elaborarea noii variante reprezentantii guvernului au lucrat cu experti din cadrul marilor companii de consultanta.

"Timp de patru zile am lucrat la aceasta lege cu PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst& Young pentru a gasi formula cea mai potrivita", a mai spus Copos, in cadrul unei conferinte organizate de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Faptul ca guvernul a decis sa lucreze numai cu firmele de consultanta i-a nemultumit pe reprezentantii oamenilor de afaceri, care ar fi dorit sa fie consultati inainte de promovarea actului normativ in sedinta de guvern. "Ei sunt cei mai abilitati in aceasta privinta", le-a raspuns Copos oamenilor de afaceri.

Ion Taban, consilierul vicepremierului, a explicat ca noua varianta reintroduce sistemul de amenzi, dupa ce proiectul discutat in sedinta de guvern de saptamana trecuta prevedea numai pedepse privative de libertate. "De exemplu, nerefacerea arhivei so-cietatii nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci numai cu amenda", a spus Taban. Cat despre cuantumul amenzilor, Taban sustine ca acestea urmeaza sa fie stabilit maine in sedinta de guvern. El a mai spus ca s-a tinut cont si de criticile aduse de patronate care spuneau ca legea nu face distinctia intre frauda fiscala comisa cu intentie si eroarea in interpretarea unei prevederi fiscale sau pur si simplu eroarea umana in completarea unor documente sau pur si simplu de calcul. "Actualul proiect pedepseste numai intentia de a frauda si nu mai exista nici o referire la greseli", a mai explicat consilierul de stat.

Taban sustine ca noua varianta a legii elimina si prevederea potrivit careia instanta poate dispunde dizolvarea societatii si introduce posibilitatea ca operatiunea in instanta sa fie oprita in totalitate in cazul in care in cursul urmaririi penale sau a judecatii inculpatul achita integral prejudiciul cauzat.

"Anul trecut evaziunea fiscala a fost de peste 30% din PIB si eu cred ca aceasta lege va diminua serios evaziunea si economia subterana", a apreciat Copos. In 2004, PIB a fost de 58 mld. euro, ceea ce inseamna ca, potrivit estimarilor facute de vicepremier, evaziunea fiscala s-a ridicat la 17,4 mld. euro.

In ceea ce priveste nemultumirile oamenilor de afaceri legate de modificarea Codului fiscal, vicepremierul a admis ca aceasta operatiune s-a facut fara consultarea partenerilor sociali si ca a perturbat activitatea fimelor.

"Trebuie sa intelegeti ca am fost sub o presiune fantastica si a trebuit sa o facem asa. A fost o situatie exceptionala pentru a atinge un obiectiv foarte important - integrarea in UE. Trebuie sa facem acest sacrificiu daca nu vrem sa ramanem in afara Europei", le-a spus Copos oamenilor de afaceri.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO