Eveniment

Proiectul Rosia Montana se mai amana cu un an

17.05.2004, 00:00 12


AcTiunile companiei canadiene Gabriel Resources Ltd. au pierdut la mijlocul saptamanii trecute o treime din valoare, dupa ce societatea a anuntat o posibila intarziere de un an la cel mai mare proiect al sau, mina de aur pe care intentioneaza sa o dezvolte in Romania.


"Aceste reasezari ale termenelor se datoreaza in mare parte si faptului ca suntem intr-un an electoral. Cred ca nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii dar e limpede ca intr-un an electoral este firesc ca procesul de studiere a unor documente tehnice complexe precum si obtinerea unor autorizatii se desfasoara mai lent.", spune Adrian Dascalu, purtatorul de cuvant al Gold Corporation Rosia Montana.


Demararea proiectului privind minele de la Rosia Montana a fost deja amanata de mai multe ori. Din ultimul comunicat al firmei Gabriel reiese ca lucrarile nu vor incepe mai devreme de al doilea trimestru al anului 2006. "Intocmirea unui nou calendar inseamna pentru noi o dovada de realism si transparenta. In plus acest lucru vine din dorinta noastra de informare corecta a actionarilor. Aceasta situatie nu afecteaza cu nimic procesul care se desfasoara in acest moment la Rosia Montana", spune Dascalu.


Actiunile Gabriel, extrem de volatile, au cazut cu pana la 35%, fiind cotate cu 1,52 dolari canadieni la Toronto Stock Exchange, un minim in patru ani si jumatate.


Zacamintele aurifere mari, cum sunt cele de la Rosia Montana, sunt in prezent rare, iar productia mon-diala este in scadere. Descoperirea din Romania a fost tratata astfel cu cel mai mare interes. Compania canadiana a declarat ca a intampinat dificultati cu stramutarea locuitorilor din Rosia Montana, satul aflat pe locul de amplasament al minei care, se presupune, va aduce 500.000 de uncii de metal pretios pe an. Construirea noilor localitati si procesul de obtinere a autorizatiilor de mediu necesita de asemenea mai mult timp decat preconizau canadienii, care detin 80% din proiect (restul apartinand statului roman).


"Ca rezultat al acestor intarzieri, Gabriel nu anticipeaza inceperea lucrarilor la noua mina inainte de al doilea trimestru al 2006", a declarat firma din Toronto.


Aceasta nu ar fi prima data cand Gabriel amana proiectul, care reprezinta prima investitie miniera majora cu finantare privata din Romania. In luna decembrie, compania a mai anuntat o intarziere de sase luni a inceperii constructiilor.


Proiectul a intampinat opozitie din partea agentiilor de protectie a mediului, precum si a populatiei din zona, care se teme ca astfel ar putea fi distruse o serie de vestigii romane din regiune.


Compania spera ca pana la sfarsitul anului 2004 sa finalizeze procesul de achizitie a celor tuturor proprietatilor, parte a programului de stramutare a populatiei din zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO