Eveniment

Promovabilitatea la bacalaureat creşte anul acesta, dar redresarea este submediocră

Promovabilitatea la bacalaureat creşte anul acesta, dar...

Autor: Corina Mirea

08.07.2014, 00:05 143

Din cei peste 150.000 de absolvenţi de liceu care au susţinut săptămâna trecută examenul de bacalaureat 60%au reuşit să ia note de trecere. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei înainte de contestaţii, numărul celor care au promovat bacalaureatul este mai mare cu 3% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că anul acesta candidaţii au luat mai în serios examenul de bacalaureat, dar nu suficient de mult încât promovabilitatea să revină la perioada „de glorie“ 2004-2006, când depăşea 80%.

Rata de promovabilitate s-a prăbuşit brusc când la exa­mene au fost introduse camerele de luat vederi, ceea ce a re­dus major frauda. Acest lucru s-a întâmplat acum patru ani şi ar fi fost de presupus că ştiind de acest aspect, elevii de azi – care erau în gimnaziu acum patru ani - să se pregătească mai temeinic pentru a promova. Revenirea se petrece însă extrem de greu, ceea ce poate fi un indiciu al nivelului de fraudă de dinaintea introducerii camerelor de luat vederi, în con­diţiile în care nivelul de interes faţă de educaţia proprie manifestat de elevi rămâne constant.

Numai în ultimii trei ani, aproape 300.000 de absolvenţi de liceu au ratat prima sesiune a examenului de baca­laureat, nereu­şind să aibă medie de trecere (minimum 6). Astfel, rezultatele tot mai slabe au avut un efect de bulgăre şi asupra sistemului de învăţământ superior, care a pierdut un pro­cent semnificativ din baza de aplicanţi pen­tru un loc la facultate. Prin urmare, criteriile de selecţie a viitorilor studenţi s-au relaxat, iar unele instituţii de învăţământ superior, cum ar fi ASE Bucureşti, care tria în trecut chiar şi zece sau 15 candidaţi pentru un loc cu examene scrise, au ajuns în ultimii ani să facă admiteri doar pe bază de dosar pentru a-şi ocupa locurile scoase la concurs.

Iar asta s-a reflectat şi în calitatea absolvenţilor de studii superioare ajunşi pe piaţa muncii.

Cele mai bune rezultate la prima sesiune a examenului de bacalaureat le-au avut şcolile din Iaşi, Cluj şi Brăila, unde rata de promovabilitate a variat între 73% şi aproape 78%. Pe de altă parte, absolvenţii de liceu din Ilfov şi Giurgiu au fost cel mai slab pregătiţi, rata de promovabilitate fiind de aproape 28%, respectiv 38%.

Din cei peste 150.000 de absolvenţi de liceu care s-au prezentat la centrele de exameniare în prima sesiune a bacalaureatului mai mult de 28.000 au fost candidaţi care nu au luat notă de trecere în anii trecuţi.

Rezultatele publicate de Ministerul Educaţiei sunt valabile pentru perioada dinaintea contestaţiilor, urmând ca cele finale să fie afişate pe data de 11 iulie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO