Eveniment

PSD: Decizia de majorare a TVA e ilegală, sperăm să o picăm în Parlament

04.07.2010, 23:00 34

PreSedintele PSD Victor Ponta susţine că decizia Guvernului de amajora TVA la 24% contravine legii, întrucât fiscalitatea semodifică prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivitliderului PSD, măsura ar putea să cadă în momentul în careordonanţa va fi dezbătută în Parlament probabil în toamnă.

Ponta a spus, citat de Mediafax, că modificarea Codului fiscalse face prin lege şi se aplică după şase luni de la adoptare.

"Toţi ştim lucrul ăsta, mai puţin domnul Boc. El nu ştie lucrulacesta, pentru că e profesor de drept neconstituţional şi la el eîn regulă chestia asta. Va veni ordonanţa în Parlament şi sperăm săo picăm atunci. Problema e că va produce efecte, va produce un haosfiscal, exact ceea ce lipsea economiei româneşti", a spuspreşedintele PSD.

Potrivit Codului fiscal, măsurile fiscale se modifică prin legeşi intră, de regulă, în vigoare după şase luni de la adoptareaactului normativ. Acest "de regulă" a permis Guvernului să modificeTaxa pe Valoarea Adăugată prin ordonanţă.

Victor Ponta susţine că actualul guvern se comportă ca unul deocupaţie străină şi că îşi doreşte doar să distrugă.

"Dacă mai lipsea un bobârnac ţării, ca să cadă de tot înprăpastie, ăsta a fost. (…)Guvernul Boc parcă chiar vrea sădistrugă România. Zici că sunt un guvern de ocupaţie străină şi vorsă distrugă tot", a spus liderul social-democrat.

De asemenea, Ponta este de părere că majorarea TVA este ostrategie planificată de PDL cu mult înainte de a stabili tăiereapensiilor. "Totul este un ghem de minciuni în care nici ei nu semai descurcă. Au zis că măresc TVA pentru că nu se taie pensiile,deci se va creşte TVA doar până pe 31 decembrie?", s-a întrebatPonta.

El a mai spus că din majorarea TVA se economiseşte de trei orimai mult decât prin tăierea pensiilor cu 15 la sută şi consideră cănu se poate spune că TVA a fost majorată pentru că nu au mai fosttăiate pensiile.

În aceste condiţii, Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la24% după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionalămăsura reducerii pensiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO