Eveniment

PSD vrea demiterea Guvernului ca sa salveze consumul

09.06.2010, 23:35 25

Parlamentarii PSD isi pun mari sperante in succesul motiunii decenzura "Opriti genocidul Guvernului", care a fost citita ieri inplenul Parlamentului, si explica in textul ei ca masurile pentrucare cabinetul lui Emil Boc si-a angajat raspunderea sunt dureroasesi insuficiente.

"Impactul bugetar al reducerii salariilor cu 25% arata caeconomia totala va fi una de 0,7 - 1,2 % din PIB. Cata vremecheltuielile cu personalul pe primul trimestru au fost de doar 2,2%din PIB, deci mai mici extrapolate pentru tot anul, este evident caprocentul de reducere este relativ mic, iar economiile bugetare nuse compara cu efortul pe care il vor face familiile afectate", searata in textul motiunii de cenzura, care a fost citita ieri desenatorul PSD Dan Sova de la tribuna parlamentului.

Niciun membru al Guvernului nu a fost prezent ieri la citireamotiunii, la aceeasi ora fiind programata si sedinta saptamanala dela Palatul Victoria, urmand ca votul sa aiba loc martea viitoare.Daca motiunea va fi respinsa, atunci este cale libera pentrureducerea pensiilor cu 15% si a salariilor cu 25%. Daca motiunea vatrece, desi sunt slabe sanse, atunci Guvernul va fi demis, iarplanul de restructurare a cheltuielilor statului va ramane inaer.

Guvernul a estimat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va faceeconomii de 10 miliarde de lei, peste 2% din PIB, numai dinreducerea pensiilor si salariilor, la acestea urmand sa se adaugesi alte masuri si economii in plus. Dupa adoptarea acestor masuri,Fondul si Comisia Europeana vor decide daca vor trimite Romaniei onoua transa in valoare de 1,8 mld. euro din imprumutul de 20 demiliarde negociat la mijlocul anului trecut.

Social-democratii spun insa ca impactul in PIB al reduceriisalariilor si pensiilor va fi mult mai mic, pentru ca va scadeaconsumul, implicit si incasarile la bugetul de stat. "Romania are oeconomie in care ponderea salariilor in venitul toal este mai maredecat ponderea profiturilor in venitul total, in consecintareducerea salariilor va duce la scaderea consumului", a spus Sova.Social-democratii sustin, pe baza datelor de la Statistica, caponderea in consum a familiilor cu cel putin un angajat bugetareste de cca 30%, iar ponderea consumului in PIB de cca 60%, de aicirezulta o scadere a consumului familial cu 15%.

"La aceste scaderi se adauga si impactul scaderii cu 15% apensiilor. Pensionarii nu au de obicei economii care sa joace unrol de tampon. Prin urmare, la o scadere cu 15% a pensiilor se vainregistra o scadere cu 15% a consumului acestora", mai spunsocial-democratii. Ei sustin ca daca Guvernul va fi demis, atuncise impune un program apolitic si transpartinic de iesire din criza.Motiunea PSD urmeaza sa fie votata si de liberali, liderii ambelorformatiuni amenintandu-si colegii cu excluderea daca vor absenta lavotul de marti.

Multi dintre parlamentarii puterii care amenintau saptamanatrecuta ca vor vota motiunea de cenzura si implicit vor pune umarulla caderea Guvernului si-au indulcit mesajele in ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO