Eveniment

PwC: Romania, cea mai mare fiscalitate din UE la firme

21.11.2007, 20:08 54

Romania se afla pe pozitia a patra in lume si pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca intr-un an, cu 96 de impozite, nivel de peste doua ori mai mare decat cel din alte state europene, precum Polonia sau Slovacia, potrivit raportului "Paying Taxes 2008", realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, care a analizat 178 de tari.
Romania a urcat o pozitie in clasament fata de editia din anul 2006, cand numarul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89.
In acest an, pe primele trei pozitii in lume dupa numarul de taxe platite de o companie
intr-un an se afla Belarus - 124 de taxe, Uzbekistan - 118 si Ucraina - 99, se arata in raport.
Autorii studiului precizeaza ca, desi in Romania si Ucraina a fost introdusa taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari diminueaza beneficiile acestui sistem de impozitare. La stabilirea numarului taxelor platite de o companie intr-un an autorii studiului au luat in calcul frecventa cu care sunt achitate taxele directe si indirecte, aceasta putand fi de 12 ori, patru ori sau o data pe an.
De exemplu, in cazul contributiilor sociale si taxei pe valoarea adaugata, numarul platilor efectuate pe an este 12 in fiecare caz, in timp ce pentru taxe precum impozitul pe teren, pe cladiri si pe profit frecventa este de patru ori pe an pentru fiecare.
"Numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, diferenta fiind foarte mare. Locul doi in Uniunea Europeana in functie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, mai putin de jumatate din nivelul din Romania", se afirma in studiu.
In celelalte state din UE, numarul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, printre cele mai multe taxe mai sunt percepute in Slovacia - circa 30, in Lituania, Ungaria si Franta - putin peste 20.
Cele mai putine taxe in UE se inregistreaza in Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia - 7, Portugalia, Spania si Marea Britanie - cate 8.
"In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o companie fiind obligata sa realizeze cate 12 plati pentru fiecare din domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia in munca", se spune in raport.
Alte taxe pentru companiile din Romania sunt percepute pentru urbanism, mediu, timbru si combustibil - cate una pe an - si cate patru pentru teren, autovehicule, cladiri si pentru veniturile companiei.
De asemenea, taxa pe valoarea adaugata este achitata de 12 ori pe an.
Studiul PwC a mai relevat faptul ca Romania se afla pe pozitia 107 in lume in ceea ce priveste ponderea in profit a taxelor si impozitelor platite de o companie intr-un an, cu o cota de 46,9%, si pe locul 11 in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO