Eveniment

RA-APPS îşi evaluează activele de 2,2 mld. euro, care ar putea fi vândute

26.10.2010, 23:52 149

RA-APPS a început evaluarea propriilor active, invocând legeacare permite vânzarea acestora, şi a angajat cinci firme care săindice valoarea bunurilor din patrimoniu, după ce a anunţat că numai poate administra unele imobile din cauza crizei, iarpreşedintele Băsescu a cerut privatizarea regiei.

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat(RA-APPS) a primit opt oferte şi a angajat, prin licitaţiedeschisă, cinci firme, respectiv Romanian Expert Consulting, Fenco,Tehnic Rom Expert Consulting, Lero Advanced Consulting şi Rom CaroService, cu un contract în valoare totală de 410.000 lei, pentruevaluarea activelor aflate în administrarea regiei.

Potrivit datelor de la sfârşitul anului 2009, activele RA-APPSerau evaluate la 9,5 miliarde de lei (2,2 mld. euro), dar de regulăînregistrările contabile sunt sub valoarea de piaţă a activelor.RA-APPS administrează imobile destinate serviciilor de reprezentareşi protocol pentru Preşedinţie, Parlament, Guvern, CurteaConstituţională, misiuni diplomatice, instituţii internaţionale,precum şi bunuri aflate în domeniul privat, inclusiv unităţituristice. În anunţul de atribuire a contractului este indicat căprocedura de evaluare va fi derulată în conformitate cu Ordonanţa19/2002 privind utilizarea fondului locativ de protocol şi vânzareaunor imobile, aflate în administrarea RA-APPS. Conform legii,imobilele proprietate privată a statului, aflate în administrareaRA-APPS, negrevate de sarcini, pot fi vândute la un preţ de ofertăstabilit pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoanefizice sau juridice autorizate. Evaluatorul este selectat de regieprin licitaţie.

La începutul lunii aprilie, Secretariatul General al Guvernului,în subordinea căruia funcţionează regia, a anunţat că RA-APPS seconfruntă cu probleme din cauza crizei pe piaţa imobiliară şi esteobligată să îşi restrângă cheltuielile, astfel că nu îşi mai poatepermite să suporte cheltuieli pentru administrarea unorimobile.

Contractul cu cele cinci firme de evaluare a activelor a fostatribuit la finalul acelei luni, dar anunţul de atribuire a fostpublicat săptămâna trecută, la puţin timp după ce preşedinteleTraian Băsescu a declarat, la Pro TV, că RA-APPS ar trebui să fieprivatizată, iar persoanele care locuiesc în imobilele dinpatrimoniul regiei ar trebui să le poată cumpăra la preţul pieţei,având în acest sens prima opţiune. RA-APPS a înregistrat anultrecut venituri de aproape 300 de milioane de lei (70 mil. euro) şiun profit net de 4,7 mil. euro, deşi în funcţie de activele dinportofoliu este una dintre primele zece firme din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO