Eveniment

Rău-platnicii dau bătăi de cap bancherilor din Bihor: restanţele au urcat la 18% din valoarea creditelor

Rău-platnicii dau bătăi de cap bancherilor din Bihor: restanţele au urcat la 18% din valoarea creditelor
29.06.2010, 23:10 45

Bancherii au probleme tot mai mari cu întârzierile larambursarea creditelor, valoarea totală a restanţelor populaţiei şicompaniilor urcând cu 44% de la începutul anului în condiţiile încare în unele judeţe valoarea acestora a crescut şi de treiori.

În judeţul Bihor, de exemplu, restanţele au urcat în mai la 1,13miliarde de lei, reprezentând 18,2% din totalul împrumuturiloracordate de sucursalele locale ale băncilor, potrivit datelorBNR.

Problema este supraîndatorarea

Supraîndatorarea clienţilor este principala cauză care a dus laexplozia restanţelor în judeţ în momentul în care veniturileoamenilor s-au redus şi firmele au început să înregistreze afaceriîn scădere. "Volumul foarte mare de credite restante este explicatîn primul rând de o supracreditare, în sensul că acelaşi debitor afost împrumutat în paralel de mai multe bănci. În al doilea rând aufost finanţate foarte multe achiziţii de terenuri, cel mai probabilfoarte multe în scop speculativ", spune Lucia Pojoca, directorulexecutiv al sucursalei Oradea a Băncii Transilvania.

Credite obţinute cu adeverinţe false

Şi în Bistriţa-Năsăud circa 10% din valoarea creditelorcontractate de firme şi de persoanele fizice sunt restante, în timpce în Galaţi, Suceava şi Arad rata restanţelor depăşeşte 8% dinsoldul total.

În Bistriţa bancherii spun că în perioada de boom a credităriiau existat foarte multe cazuri de clienţi care au venit cuadeverinţe de venit false pentru a se putea încadra la un împrumutmai mare, judeţul situându-se până luna trecută în fruntearegiunilor cu cea mai mare pondere a restanţelor. În mai, valoarearestanţelor din Bihor a crescut de 2,5 ori. "Cred că înregistrareaacestor credite ca fiind restante a fost tergiversată de la o lunăla alta de bănci în speranţa că debitorii vor plăti, iar în mai aurenunţat pur şi simplu", consideră Pojoca. La nivelul întregiiţări, rata restanţelor a ajuns la sfârşitul lui mai la 6,2% faţă de5,2% în aprilie şi 3,8% în decembrie. Bancherii se aşteptau cavârful creditelor neperformante să fie atins în această vară.Măsurile drastice anunţate de Guvern dau însă peste cap acestepreviziuni, iar bancherii se aşteaptă acum ca tendinţa dedeteriorare a portofoliilor de credite să continue până în2011.

Majorarea TVA, care se suprapune peste reducerea salariilorbugetarilor cu 25%, va lovi consumul şi va afecta inclusivafacerile firmelor care abia reuşeau să-şi menţină vânzările.

Cele mai mici restanţe raportat la soldul total al creditelor seînregistrau la sfârşitul lui mai în Gorj şi Vâlcea, pondereaacestora fiind de 3,4% respectiv 3,7%. În Bucureşti ponderearestanţelor în total împrumuturi ajungea la 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO