Eveniment

Razboiul gazelor continua. Romania asteapta livrari azi

13.01.2009, 18:51 18

Primele cantitati de gaze rusesti ar putea intra pe teritoriul Romaniei in dupa-amiaza zilei de azi, in contextul in care livrarile de gaze dinspre Rusia au fost reluate ieri pe teritoriul Ucrainei dupa doua saptamani de conflict care a dus la oprirea alimentarii cu gaze in mai multe tari europene, printre care si piata locala.

"Consumatorii europeni vor incepe sa primeasca gaze incepand cu ora 16.00, 14 ianuarie, livrarile urmand sa ajunga la capacitate maxima in urmatoarele 36 de ore", au declarat ieri reprezentantii Gazprom, citati de o televiziune ruseasca, Rusia TV.
Potrivit Ministerului Economiei, in cursul zilei de ieri, Gazprom - Export a notificat oficial partea romana de reluarea livrarilor de gaze naturale rusesti pe teritoriul Ucrainei.
"Fata de situatia creata, in care importurile de gaze naturale inca nu au fost restabilite, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale pastreaza, in continuare, masurile stabilite pentru asigurarea alimentarii cu gaze in conditiile mentinerii situatiei de urgenta", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei in dupa-amiaza zilei de ieri. Principalele masuri luate de Romania pentru a preveni afectarea consumatorilor casnici de intreruperea livrarilor de gaze din Rusia au fost trecerea termocentralelor de pe gaze pe pacura, inchiderea unor mari consumatori de gaze, exploatarea la capacitatea maxima a depozitelor de inmagazinare, precum si mentinerea ritmului de productie la un nivel maxim. Reprezentantii Transgaz nu au putut fi contactati pentru declaratii suplimentare pe aceasta tema.
Cu toate acestea, razboiul la nivel declarativ intre Rusia si Ucraina este departe de a se fi terminat. UE sustine ca "foarte putin gaz este livrat sau aproape deloc" si apreciaza ca expertii europeni insarcinati de monitorizarea tranzitului de gaze nu au acces la statiile pe care trebuie sa le supravegheze. Gazprom acuza SUA ca "orchestreaza" actiunile Ucrainei in disputa cu Rusia si acuza din nou Ucraina de blocarea gazelor rusesti din drumul lor spre Europa. Astfel, la numai cateva ore dupa ce a anuntat redeschiderea partiala a vanelor care asigura aprovizionarea Europei, Moscova a afirmat subit ca totul este pus sub semnul intrebarii, iar Kievul a confirmat.
"Am crezut ieri ca s-a deschis usa gazelor rusesti, insa ucrainenii au blocat-o din nou", a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev, intr-o conferinta telefonica, transmisa de Reuters si preluata de Mediafax.
"Ucraina blocheaza livrarile de gaz rusesc spre Europa", a declarat Aleksandr Medvedev, vicepresedintele companiei ruse Gazprom, citat marti de agentia Itar-Tass, relateaza AFP, preluat de Mediafax.
Anterior, Gazprom ceruse Ucrainei sa nu intarzie aprovizionarea cu gaz a Europei, considerand nejustificat termenul de 36 de ore invocat saptamana trecuta de compania ucraineana Naftogaz.
La mijloc in acest razboi al declaratiilor pica UE care ieri era in continuare fara gaze. Ieri, Comisia Europeana anunta ca "foarte putin gaz este livrat in prezent sau aproape deloc" in pofida anuntului Rusiei privind reluarea livrarilor via Ucraina, adaugand ca situatia este "foarte grava", relateaza AFP, preluat de Mediafax. Mai mult, expertii europeni care se ocupa de verificarea tranzitului de gaz rusesc nu au acces deplin la statiile pe care trebuie sa le supravegheze in Ucraina si Rusia, relateaza AFP.
Potrivit ambasadorului Cehiei la Bucuresti, Petr Dokladal, "groapa dintre Ucraina si Rusia este atat de mare, incat practic presedintia ceha a avut o misiune aproape imposibila in a rezolva criza dintre cele doua state". Ambasadorul Cehiei la Bucuresti a mai spus ca din cauza gravitatii crizei au trebuit luate masuri treptate pentru a o rezolva.
"Lectia invatata din criza gazelor este ca trebuie sa diversificam rutele energetice din Europa si sa marim capacitatea de stocare a acestora", a adaugat ambasadorul ceh, spunand ca Nabucco va fi una din proritatile presedintiei cehe a UE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO