Eveniment

RBS: filiala din Romania a incetinit simtitor in 2008

26.02.2009, 19:42 48

Activitatile RBS Romania au inregistrat o incetinire marcanta in 2008, noteaza britanicii de la Royal Bank of Scotland in raportul financiar pe anul trecut, fara sa furnizeze insa alte detalii.

"In afara Irlandei, Europa si Orientul Mijlociu, operatiunile de retail&commercial banking au avut o evolutie satisfacatoare, desi pietele din Emiratele Arabe Unite, Romania si Kazahstan au inregistrat de asemenea o incetinire marcanta in anul trecut", consemneaza britanicii.
Aceasta este insa singura referire la filiala romaneasca in raportul de 99 de pagini privind rezultatele financiare ale grupului pe anul trecut.
Pe plan local, RBS Romania nu prezinta rezultate financiare detaliate, respectand doar obligatia legala de a publica anual bilantul in Monitorul Oficial. Cele mai recente date sunt din 2007, cand banca a realizat un profit net de 6,2 milioane de euro, la active de 1,84 mld. euro. In septembrie anul trecut, BNR consemna ca RBS Romania detine un capital social de 82,5 milioane de euro, comparabil cu Volksbank (101 mil. euro) sau Credit Europe Bank (80 mil. euro).
In ultimii ani RBS Romania (fosta ABN Amro) a avut o prezenta relativ discreta, iesind din topul celor mai mari zece jucatori din sistem. Pe partea de retail banca a preferat sa marseze pe creditele de mare valoare, cautand in general clienti cu venituri substantiale, angajati pe pozitii de management.
Pe partea de corporate, RBS s-a implicat in ultimii ani in cateva deal-uri importante, de exemplu intermedierea emisiunilor de obligatiuni in lei pentru Banca Mondiala in urma cu aproape trei ani. 
O alternativa posibila pentru RBS Romania ar fi sa se reintoarca la grupul olandez ABN Amro. Guvernul olandez analizeaza posibilitatea ca ABN sa rascumpere o serie de active de la RBS, insa nu sunt disponibile mai multe detalii.  
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO