Eveniment

RBS, una dintre cele mai bune banci locale, este scoasa la vanzare de actionari

26.02.2009, 19:41 551

RBS Romania, filiala locala a grupului Royal Bank of Scotland si una dintre cele mai solide banci din sistemul bancar local - potrivit guvernatorului Mugur Isarescu- a fost inclusa pe lista subsidiarelor de vanzare de britanici, care fac eforturi sa se reorganizeze dupa ce au inregistrat pierderi masive anul trecut.

RBS Romania este fosta ABN Amro Romania, care a fost preluata in 2007 intr-o tranzactie la nivel international si careia britanicii i-au facut rebranding pe piata locala in vara trecuta. Reprezentantii RBS Bank Romania nu au oferit ieri comentarii privind aceste informatii. La inceputul acestei saptamani, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat ca RBS este "una dintre cele mai bune, solide, banci din Romania".
Presa internationala scria recent ca, in cadrul unui plan de reorganizare, grupul britanic RBS isi va separa activele in doua entitati, o "banca buna" si una "rea". Operatiunile de retail din estul Europei ar urma sa fie incluse in "banca rea".
Isarescu spunea ca ar fi pacat ca filiala locala sa fie inclusa in banca rea.
Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, RBS Bank Romania avea in decembrie 2007 active de 1,8 mld. euro. In 2007, banca obtinuse un profit net de 6,2 mil. euro.
In mod traditional, fosta ABN Amro (care venise pe piata locala in 1995) avea o pozitie puternica pe segmentul de corporate finance. Din 2004, banca a dezvoltat si afaceri pe retail, dar s-a bazat pe un model de distributie prin ofiteri mobili, in timp ce reteaua teritoriala a crescut incet, avand 27 de unitati in prezent. In 2008, RBS Romania a fost evaluata la 300 de milioane de euro in anuarul ZF "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania".
RBS, care a anuntat ieri o pierdere imensa la ea acasa, de 28 miliarde de euro, a prezentat si un plan de reorganizare, prin care isi propune sa se repuna pe picioare in urmatorii trei, pana la cinci ani. Potrivit planului de restructurare, grupul isi imparte acum subsidiarele in trei categorii: tari primare, tari in care isi reorienteaza focusul si piete unde "exploreaza noi proprietari". Romania este inclusa in a treia categorie, alaturi de business-urile din Argentina, Chile, Portugalia, Slovacia sau Venezuela.
Aceasta este prima iesire a unui mare grup financiar international de pe piata locala de la sfarsitul anilor '90. Strainii controleaza prin subsidiarele locale peste 90% din activele din sistemul romanesc. Guvernatorul a subliniat si ieri ca RBS Romania este una dintre cele mai solide banci de pe piata locala, extrem de eficienta, cu o profitabilitate si un grad de solvabilitate bune.
"Nu a fost scoasa la vanzare pentru ca nu a fost o banca buna, si acesta este mesajul pe care cred ca il va transmite si presedintele din Romania", a spus ieri Isarescu intr-o conferinta de presa la Cluj.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO