Eveniment

Reactorul doi Cernavoda pompeaza primul kWh in sistem pana la sfarsitul lunii

Reactorul doi Cernavoda pompeaza primul kWh in sistem pana la sfarsitul lunii

Click pentru imaginea marita

12.07.2007, 20:21 20

Cel de-al doilea reactor al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda urmeaza sa fie conectat in intervalul 25-30 iulie la sistemul energetic national (SEN), urmand ca pana in septembrie reactorul sa functioneze la capacitate maxima, adica la 700 MW.
Impactul pe care il va avea punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear va fi pe de o parte dublarea cotei de piata pe care o are Nuclearelectrica pana la circa 20%, iar pe de alta parte, energia suplimentara produsa aici este unul dintre cei mai importanti factori care vor frana cresterea tarifelor la energie ca urmare a secetei prelungite.
Dupa energia produsa din surse hidro, energia rezultata din surse nucleare este cea mai ieftina si este nepoluanta. Singura problema pe care o ridica productia de energie din surse nucleare este tratarea deseurilor reactive, procedura extrem de costisitoare.
"Prima conectare la sistemul energetic national echivaleaza cu primul kWh livrat in sistem. Este o etapa dintr-un proces extrem de complicat care speram ca va fi finalizat in luna septembrie. Atunci ne asteptam ca reactorul sa functioneze la capacitate maxima", a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
Punerea in functiune a reactorului doi al centralei de la Cernavoda este una dintre singurele solutii care au mai ramas la indemana Ministerului Economiei si Finantelor pentru a evita o posibila criza in sistemul energetic cauzata de seceta prelungita.
Conditiile meteo favorizeaza pe de o parte productia de energie din surse termo, dar loveste in productia hidro, cea mai ieftina, si poate afecta productia nucleara. Aceste lucruri duc inevitabil la costuri mai mari. Intrarea in functiune a celui de-al doilea reactor este deocamdata singura solutie de temperare a majorarii tarifelor la enegie.
Potrivit reprezentantului companiei, activitatea Nuclearelectrica nu este deocamdata afectata de seceta, iar previziunile indica faptul ca situatia ar urma sa se imbunatateasca in urmatoarele zile.
"Nu intrevedem o situatie de critica in urmatoarele zece zile, ba chiar o imbunatatire daca luam in calcul previziunile meteo", a mai spus Chirica.
Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare, de tip CANDU cu o putere instalata de 700 de MW fiecare. Deocamdata au fost finalizate doar doua.
Ieri s-au implinit 11 ani de la conectarea la sistemul electroenergetic national a reactorului 1, cu livrarea primului kWh electric produs. Reactorul a intrat in exploatare comerciala in luna decembrie 1996. Reactorul 1 a livrat in SEN, in cei 11 ani de activitate, o cantitate de 58,5 TWh energie electrica, nivel apropiat de productia anuala a Romaniei. Anul trecut, productia bruta nationala de energie electrica a fost de 62,21 TWh, fata de nivelul de 51,9 TWh din anul 2000.
Reactorul 1 furnizeaza circa 10% din necesarul de electricitate la nivel national, urmand ca din luna septembrie, dupa intrarea in functiune la capacitate maxima a unitatii 2, centrala nucleara de la Cernavoda sa asigure circa 19% din productia totala de pe piata.
Statul roman intentioneaza sa construiasca inca doua reactoare nucleare, investitie estimata la 2,2 miliarde de euro. Procesul de selectie a echipei de consortiu a fost reluat anul acesta dupa o intarziere de mai bine de un an. Initial 13 firme si consortii isi exprimasera interesul pentru unul dintre cele mai mari proiecte din sectorul energetic romanesc.
Nuclearelectrica a obtinut anul trecut un profit net in crestere de 2,7 ori comparativ cu 2005, la 64,3 milioane de lei (18,2 milioane de euro), si a inregistrat o cifra de afaceri de 664,2 milioane de lei (188,4 milioane de euro), in urcare cu 9%, potrivit datelor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO