Eveniment

Redresarea consumului de energie a durat doar o luna: in august, scadere de 11%

Redresarea consumului de energie a durat doar o luna: in august, scadere de 11%
03.09.2009, 18:48 23

Dupa ce in luna iulie consumul de energie scazuse cu 10% comparativ cu luna similara a anului trecut, aducand astfel o usoara imbunatatire fata de luna iunie, cand scaderea consumului a fost de peste 11%, august a readus lucrurile la situatia obisnuita a ultimelor luni, adica la o scadere de circa 11,3%, potrivit datelor companiei nationale de transport a electricitatii Transelectrica.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu spunea ca are mai mare incredere in semnalul pe care il da evolutia consumului de energie asupra starii economiei in comparatie cu opiniile pe care le emit diversi analisti economici.

Mai mult, presedintele spunea ca-l suna saptamanal pe ministrul economiei, Adriean Videanu, pentru a afla informatii privind evolutia consumului de energie.

„In ceea ce ma priveste, credeti-ma ca m-am fript tare cu analizele economistilor. Asa ca eu saptamanal sun la Videanu sa vad consumul de energie. Nu mai vreau analize economice si imi dau seama ca si trimestrul trei va fi un trimestru, poate, cu semne de reducere a cresterii negative, dar in niciun caz o trecere pe plus", a precizat Basescu la sfarsitul saptamanii trecute.

De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august, scaderea consumului de energie electrica a fost de circa 10%, potrivit datelor Transelectrica, cea mai grava situatie fiind inregistrata in luna aprilie, cand scaderea consumului a fost de 14%.

In conditii economice obisnuite, consumul de energie pe plan local avea un ritm de crestere anual de circa 2-3%, acesta fiind primul an dupa o lunga serie de evolutii pozitive in care consumul inregistreaza o scadere de doua cifre.

Cauza care a stat la baza acestui lucru a fost reducerea sau chiar inchiderea multor consumatori de energie industriali care si-au vazut afectata activitatea din cauza reducerii comenzilor.

Singurul segment unde consumul de energie inregistreaza o usoara crestere este populatia. Factorul care a dus la aceasta situatie este tot criza. Astfel, din ce in ce mai multi romani isi pierd locul de munca si prin urmare stau mai mult acasa, nu mai merg in vacante, nu mai ies la restaurante, ci stau in propriile lor locuinte unde consuma mai multa energie decat in mod obisnuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO