Eveniment

Reducere a TVA pentru alimente, motiv de disputa

03.11.2004, 00:00 16

Propunerea autoritatilor ca reducerea TVA de la 19%, la 9% la produse alimentare sa se aplice numai la carne, lapte si paine a nemultumit o parte a producatorilor care sustin ca relaxarea fiscala sa se aplice unitar pentru toata industria alimentara.
"Consider ca intreaga industrie alimentara ar trebui sa beneficieze de reducerea TVA pentru ca va fi o discriminare daca aplicam astfel de masuri doar pentru cateva sectoare din aceasta industrie", a afirmat ieri Martina Kastler, country manager Univeler, in cadrul dezbaterii "Agricultura Mileniului III", organizata de agentia "Oameni si companii".
Martina Kastler, care este si vicepresedinte al Romalimenta, organizatie din care fac parte jucatorii din industria alimentara, spune ca sunt multe companii din aceasta industrie care au nevoie de sustinere. "Trebuie sa ajutam jucatorii din aceasta industrie sa ramana in afaceri", a spus ea.
Problema reducerii TVA din industria alimentara a revenit in atentia autoritatilor dupa ce a fost repusa pe tapet de Romalimenta.
Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, afirma ca autoritatile guvernamentale inca strang informatii din partea jucatorilor din diferitele sectoare ale industriei alimentare pentru a lua o decizie finala referitoare la reducerea TVA.
"Avem nevoie de aceste informatii pentru a convinge Finantele de beneficiile acestei masuri", spune Steriu.
El sustine ca reducerea TVA va duce la o scadere a presiunii fiscale si la intrarea in legalitate a miilor de mici jucatori mai ales din morarit si panificatie. "Pentru a putea face fata concurentei care va aparea pe piata romaneasca dupa momentul aderarii la UE este necesara reducerea TVA. Trebuie sa vedem cat castiga si cat pierde bugetul prin reducerea acestei taxe", afirma Steriu.
La momentul aderarii Romania nu va mai avea bariere vamale cu statele UE ceea ce inseamna ca produsele autohtone nu vor mai fi protejate in fata importurilor. Momentul 2007 este pregatit deja de contingentele cu taxa vamala zero intrate in vigoare in ultimul an, a caror dimensiune va creste in anii urmatori.
"Inaintea aderarii la UE, Suedia a facut un studiu din care a reiesit ca doua treimi din piata alimentara va fi dominata de produsele din import si au demarat un amplu proiect de sustinere a exporturilor firmelor autohtone catre alte piete", afirma Steriu.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO