Eveniment

Reducerea impozitelor ar stimula mai mult investitorii

20.05.2004, 00:00 13

Reducerea nivelului general al impozitarii este mai eficienta din punct de vedere al imbunatatirii mediului de afaceri decat acordarea de stimulente fiscale, intrucat acestea avantajeaza doar anumite companii, a declarat Barry Kolodkin, consilier al Ambasadei SUA la Bucuresti.
"Stimulentele fiscale sunt destinate numai atragerii investitiilor efectuate de companiile straine mari, in detrimentul firmelor mici si mijlocii si al companiilor autohtone", a afirmat Kolodkin, citat de Mediafax.
El a afirmat ca sistemul fiscal este doar unul din criteriile avute in vedere de firmele mari in selectarea locatiilor pentru investitii. Nivelul taxarii reprezinta, insa, unul dintre elementele cruciale in alegerea, dintr-o anumita regiune, a tarii in care vor fi realizate proiecte.
Ambasadorul american la Bucuresti, Michael Guest, a apreciat ca Romania trebuie sa aiba in vedere povestile de succes din alte tari din regiune, care au aplicat reforme fiscale si au atras investitii straine.
"Romania trebuie sa fie competitiva comparativ cu vecinii sai. Cand companiile straine vin la mine cu intrebari despre oportunitatile de investitii din Romania se intereseaza in primul rand de sistemul fiscal si cum va fi el imbunatatit", a spus Guest.
El a mentionat ca scoaterea banilor din economia subterana si atragerea de investitii straine presupune imbunatatirea mediului de afaceri, printr-un sistem fiscal simplu si cu niveluri reduse la impozite.
Anul 2004 gaseste Romania cu cea mai impovaratoare impozitare a profitului din regiune. Cu 25% taxeaza astazi statul roman profiturile companiilor inregistrate pe teritoriul sau, fata de 19,5% in Bulgaria, 19% in Polonia si Slovacia, mergand pana la 16% in Ungaria. Reducerea fiscalitatii pe afaceri tinde sa se transforme intr-un curent care se extinde la nivelul intregii Europe, fiecare tara incercand sa se pozitioneze cat mai bine pentru a atrage mai mult business pe teritoriul sau si a incasa astfel venituri mari la buget din taxe reduse aplicate unui volum cat mai mare de afaceri.
Altii, extind relaxarea fiscalitatii si la veniturile indivizilor. Bulgaria a redus cota minima de taxare la 12%. Romania a ramas cu 18%. Slovacia a optat pentru cota unica, stabilita la un nivel de 19%. Romania a ramas cu cota maxima de 40%, iar ultimele declaratii ale oficialilor Ministerului Finantelor indica faptul ca lucrurile nu se vor schimba nici anul viitor in conditiile in care cota unica de impunere a veniturilor aproape ca a iesit din calcule, iar reducerea treptelor de impunere de la cinci in prezent la trei nu aduce si o reducere a cotei maxime. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO