Eveniment

Reducerile hotelierilor scad afacerile agentiilor de turism

23.07.2009, 19:11 77

Agentiile de turism pierd clienti si bani, deoarece hotelierii scad preturile pana la un nivel sub cel practicat de agentii.

"Un turist trebuie sa obtina prin agentie un pret mai mic decat la receptia hotelului. Daca hotelierii scad preturile, agentiile de turism sunt cele care sufera, deoarece contractele intre cei doi s-au incheiat la un anumit pret, pe care agentia nu il poate modifica si pe care este nevoita sa il prezinte clientului. Hotelierii, fortati de criza, reduc preturile, insa nu informeaza agentiile. Astfel, clientii cand ajung la hotel observa un pret mai mic decat cel pe care ei l-au platit pentru pachet", a declarat Corina Martin, presedintele ANAT, in cadrul seminarului Mediafax Talks about Romanian Tourism, organizat de Mediafax in parteneriat cu Ministerul Turismului.

 

Turismul extern, minus 20%

Romanii merg in continuare in concediu, dar se orienteaza spre pachetele mai ieftine sau renunta la calatoriile in strainatate pentru a-si petrece vacanta in tara. "Romanii pleaca mai putin afara, de aceea turismul extern a scazut cu 20%. Ei opteaza pentru pachetele mai ieftine, iar turismul intern este avantajat, numarul de turisti fiind in usoara crestere fata de anul trecut", a adaugat Martin.

Week-end-ul trecut pe litoralul romanesc gradul de ocupare a fost de 100%, pentru prima data in acest an, iar presedintele ANAT a spus ca se asteapta ca atat in acest sfarsit de luna, cat si in luna august situatia sa persiste. In legatura cu gradul de ocupare din timpul saptamanii aceasta a spus ca nu se poate pronunta si ca asteapta sa vada rezultatele pentru aceasta saptamana. "Se observa o scadere in vanzari, insa suntem in sezon, iar oamenii profita de un concediu. Turismul de week-end este din ce in ce mai bine dezvoltat", a spus Florina Patrascu, travel agency consultant la agentia Travel Time.

Reprezentantii agentiei de turism Eximtur spun ca 10% din totalul incasarilor il reprezinta pachetele vandute cu tichete de vacanta. In perioada

1 mai-19 iulie, pachetele vandute pe tichete de vacanta valoreaza 765.988 de lei (180.000 de euro). Acestea au fost achizitionate in proportie de 62% de angajatii companiilor de stat si in proportie de 38% de cei privati.

 

Se asteapta extrasezon datorita tichetelor de vacanta

"Ne asteptam ca in acest an sa avem extrasezon datorita tichetelor de vacanta, iar 2010 va fi un an de varf pentru turismul intern datorita acestora", a spus Lucia Morariu, presedinte Eximtur. Potrivit acesteia, dupa primele sase luni cifra de afaceri a agentiei a scazut cu 15%, iar scaderea anuala este estimata la 20%.

Ministerul Turismului este de acord cu propunerea asociatiilor din domeniu privind eliminarea limitarii comisionului perceput de agentii la vanzarea pachetelor de vacanta pe tichete si stabilit la 10% prin proiectul de lege privind tichetele, a declarat, joi, secretarul de stat Corneliu Popovici.

Ministrul turismului, Elena Udrea, a spus in cadrul seminarului ca turismul romanesc nu a scazut atat de abrupt ca in alte tari. "In sezon, litoralul este plin, desi estimarile nu erau optimiste. Problemele cu care ne confruntam sunt mai mici decat ne-am asteptat" , a spus ministrul.

Procedura pentru selectarea companiei sau consortiului care va crea brandul turistic al Romaniei este suspendata pana la solutionarea de catre Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a celor patru contestatii depuse, a declarat ministrul. Ea a anuntat ca, pana in acest moment, au fost depuse patru contestatii la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, urmand ca, dupa solutionarea acestora, sa se reia procedura.

Elena Udrea considera ca ar trebui infiintate comisii parlamentare pentru toti ministrii PNL care au facut parte din fostul Cabinet, pentru a cerceta modul in care acestia au cheltuit fondurile de la bugetul de stat. Afirmatia ministrului turismului a venit ca raspuns la solicitarile din ultimele zile referitoare la constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze modul in care au fost cheltuite fondurile institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO