Eveniment

Relansare a pariurilor pe BET la bursa din Sibiu

06.01.2005, 00:00 21

Bursa de la Sibiu  urmeaza sa relanseze incepand cu aceasta luna  tranzactionarea contractelor de tip futures pe indicele BET, ceea ce reprezinta o noua etapa in procesul de consolidare a pietei de capital prin fuziunea cu Bursa de Valori si cu Bursa Electronica RASDAQ.
"Relansarea acestui tip de contract futures reprezinta un nou pas in colaborarea cu BVB in perspectiva fuziunii. Pe platforma de tranzactionare a bursei din Sibiu, toate societatile de intermediere financiara vor putea tranzactiona noul produs fara a plati taxa lunara de tranzactionare, in valoare de 100 euro, perceputa celor care nu sunt actionari ai bursei" a comentat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.
Marimea unui contract futures pe indicele BET va fi reprezentata de valoarea indicelui inmultita cu 10.000 lei. Variatia maxima zilnica permisa va fi de 180 puncte, iar marja (riscul) de 250 puncte.
 Pe bursa din Sibiu au mai fost tranzactionate contracte futures pe indicele BET in perioada 1998 - 2001, dar atunci aceste produse nu s-au bucurat de succes,   in conditiile in care intreaga piata a instrumentelor finanicare derivate se afla in stadiu  incipient , situatie care  insa nu s-a schimbat radical nici in ultimii ani. O crestere importanta a lichiditatii pe bursa din Sibiu este asteptata sa se inregistreze pe masura dezvoltarii  pietei de capital si a pietei valutare.
Renuntarea de catre BNR la politica de interventie pe piata valutara,  masura care a determinat fluctuatii puternice ale leului comparativ cu moneda unica europeana si cu dolarul american, s-a concretizat si intr-o crestere a contractelor si valorii tranzactiilor la Bursa din Sibiu in ultimele luni ale anului. In decembrie, s-a inregistrat cel mai ridicat volum  din ultimele 13 luni, tranzactiile din aceasta luna reprezentand 28% din rulajul total din 2004 si un nivel dublu  fata de  tranzactiile din noiembrie. Rulajul din decembrie a fost si de peste trei ori mai ridicat comparativ cu cel din octombrie. Valoarea tranzactiilor derulate anului trecut la bursa din Sibiu a fost de 806 miliarde de lei (19,9 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO