Eveniment

Respectarea conditiilor de esalonare pana la 30 noiembrie mentine inlesnirile

26.08.2004, 00:00 16



Agentii economici cu datorii la buget care au beneficiat de inlesniri si pana la 30 noiembrie 2004 fac dovada platii ratelor, obligatiilor curente, a constituirii garantiei precum si a indeplinirii celorlalte conditii in care le-au fost aprobate inlesniri la plata, vor putea beneficia de mentinerea valabilitatii inlesnirilor respective pentru sumele ramase de plata, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta aflat pe ordinea de zi a sedintei de astazi a guvernului.



Ordonanta urmeaza sa modifice nu mai putin de 32 de acte normative din domeniul financiar.



Mai mult, sumele amanate in vederea reducerii debitelor sau scutirii, din inlesnirile la plata, vor fi sterse la 31 decembrie 2004 daca debitorii au respectat pana la aceeasi data termenele de plata si conditiile in care le-au fost acordate inlesnirile.



Negocierile cu Uniunea Europeana privind concurenta si ajutorul de stat au impus limitarea acordarii ajutoarelor de stat reprezentand scutiri sau reduceri de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat pana la 31 decembrie 2004. practic, inlesnirile la plata deja acordate se vor derula in continuare in acelasi conditii initiale pana la stingerea integrala a sumelor esalonate. In cazul nerespectarii conditiilor respective inlesnirile isi vor pierde valabilitatea, sumele scutite urmand a fi repuse in sarcina contribuabililor si a fi recuperate prin modalitatile prevazute in Codul de procedura fiscala.



Fiscul considera ca inlesnirile la plata reprezinta o solutie de recuperare a obligatiilor fiscale neachitate la termen, atat inaintea inceperii executarii silite, cat si in timpul efectuarii acesteia. Pe langa ameliorarea incasarii veniturilor bugetare, esalonarile permit contribuabililor cu potential economic sa depaseasca dificultati financiare conjuncturale care au generat incapacitati de plata temporare.



Pe de alta parte, proiectul de ordonanta propune ca societatilor nationale, companiile nationale si societatilor comerciale cu capital integral de stat, precum si regiilor autonome sa li se permita ca profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit sa poata fi repartizat si pentru constituirea surselor proprii de finantare aferente proiectelor cofinantate din imprumuturi, contractate in baza garantiilor proprii.





Noua disciplina financiara



Proiectul de ordonanta discutat azi de guvern urmeaza sa modifice si Ordonanta 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare. Fiscul refuza eliminarea plafoanelor de casa, desi exista mai multe argumente in favoarea unei asemenea masuri.



Astfel, va fi prevazuta obligativitatea persoanelor juridice de a efectua plati in cadrul plafonului maxim zilnic de 100.000.000 lei.



Platile, respectiv incasarile zilnice in numerar nu vor putea depasi plafonul de 50.000.000 lei de la o singura persoana juridica.



Efectuarea de plati sau de incasari in numerar intre persoane juridice, peste plafonul de 100.000.000 lei, respectiv 50.000.000 lei va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda.



In cazul agentilor economici din cadrul retelelor de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza pe baza legislatiei in vigoare, vor fi admise plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon in numerar in suma de 100.000.000 lei, fara a fi admise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.



La sfarsitul zilei, numerarul in casierie nu poate depasi plafonul maxim de 50.000.000 lei, sumele in plus fiind depuse de agentul economic in cauza in contul bancar deschis al fiecarui agent economic.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO