Eveniment

Restantele la credite s-au dublat fata de inceputul anului

Restantele la credite s-au dublat fata de inceputul anului
24.09.2009, 18:10 24

Ponderea restantelor in totalul imprumuturilor contractate depopulatie si companii a urcat la 3,12% in august, mai mult decatdublu fata de sfarsitul anului trecut, pe fondul cresteriisomajului si al problemelor agentilor economici, indica datele BNR.In iulie, restantele reprezentau 2,97% din soldul creditelortotale.

Portofoliile de credite ale bancilor s-au deteriorat constat peparcursul acestui an in conditiile in care economia s-a ajustatputernic, determinand o scadere a ratei angajarii in randulpopulatiei si o crestere a falimentelor in randul companiilor.

Rata somajului a ajuns la 6,6% in august, in situatia in careaproape 157.000 de oameni si-au pierdut locul de munca din ianuarieincoace, potrivit statisticilor Agentiei Nationale de ocupare afortei de munca (ANOFM)

"Deteriorarea portofoliilor de credite bancare nu trebuie sasurprinda avand in vedere faptul ca efectele recesiunii economice(somaj, falimente) se suprapun pe o structura a portofoliilor incadrul careia ponderea creditelor negarantate (in cazul populatiei) este importanta", adeclarat Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank Romania.

Soldul restantelor a ajuns in august la 6,24 miliarde de lei(circa 1,5 miliarde de euro), in crestere cu 5,7% fata de lunaprecedenta si dublu fata de sfarsitul anului trecut.

Comparativ cu luna august 2008, suma restantelor a avansat depeste trei ori, de la 1,9 miliarde de lei (530 de milioane deeuro).

Restantele detineau in august o pondere mai mare in cazulimprumuturilor in lei, desi se observa ca raportul dintre restantesi credite a avansat, in ultimul an, mult mai rapid in cazulimprumuturilor contractate in valuta. Ponderea restantelor lacreditele in lei s-a dublat in ultimul an, ajungand la 4,55%, dedoua ori peste ponderea restantelor la imprumuturile in valuta.

"Deteriorarea mai accentuata a portofoliului de credite inmoneda nationala se datoreaza in principal ponderii ridicate acreditelor fara garantii in structura acestora. Costul creditelorin lei este apropiat de cel al creditelor in valuta, datoritadeprecierii substantiale a leului comparativ cu anii anteriori,care a echivalat cu diferentialul de dobanda", a explicat MelaniaHancila, economistul-sef al Volksbank.

Analistii se asteapta ca restantele sa continue trendulascendent conturat in ultima perioada atata timp cat economia vacontinua sa se contracte, punand presiune asupra clientilorbancilor.

PIB-ul Romaniei ar putea scadea cu circa 8% anul acesta, orevenire a economiei urmand sa aiba loc cel mai probabil in a douaparte a anului viitor.

"Consider ca restantele vor continua sa creasca anul acestadatorita mentinerii trendului ascendent al ratei somajului sicontractiei puternice a economiei. Am putea observa o imbunatatirea portofoliului de credite abia in trimestrul al doilea din 2010",noteaza Hancila.

Soldul total al creditelor contractate atat de populatie, cat side agentii economici era la sfarsitul lunii august de 199,8miliarde de lei (47,4 mld. euro), fiind relativ constant in ultimulan, dupa ce in anii precedenti a explodat pe fondul finantarilorgeneroase primite de bancile locale de la companiile-mama.

Odata cu inghetarea fluxurilor de lichiditati de pe piatafinanciara globala, in toamna trecuta, bancile occidentale au taiatfinantarea acordata sucursalelor din strainatate, inclusiv dinRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO