Eveniment

Restantele "gaurilor negre" au crescut cu 15% anul trecut

Restantele "gaurilor negre" au crescut cu 15% anul trecut

Click pentru imaginea intreaga

05.02.2007, 18:32 22

Cei mai mari zece datornici la stat cumulau restante de aproape 1,5 miliarde de euro la finele anului trecut, conform datelor de la Ministerul de Finante.
Datoriile celor mai mari restantieri la bugetul general consolidat au crescut anul trecut cu 15%, pana la 1,48 miliarde de euro. Topul continua sa fie dominat autoritar de mari firme de stat, care acumuleaza pierderi si restante de plata, in pofida unor stergeri de datorii.
Pe primul loc in topul datornicilor pe 2006 se situeaza Compania Nationala a Huilei Petrosani, cu restante de 757 de milioane de euro, triple fata de cele din 2005. Pe locul doi urmeaza CFR SA, care, spre deosebire de CNH Petrosani, si-a redus anul trecut datoriile la buget cu aproximativ 50 de milioane de euro, ajungand pana la 244 mil. euro. Cresterea restantelor CNH Petrosani a facut ca aceasta firma de stat sa depaseasca CFR SA in topul datornicilor, schimbare survenita pe parcursul anului trecut.
Podiumul celor mai mari restantieri este incheiat tot de o companie de stat, Tractorul Brasov, pentru care AVAS a avansat zilele trecute solutia lichidarii voluntare. Tractorul Brasov figureaza in registrele Finantelor cu datorii de aproape 140 de milioane de euro la buget, cu 27% mai mult decat la finele anului 2005.
Cresterea restantelor in topul zece al datornicilor vine ca o surpriza dupa amnistia fiscala acordata in ultimele zile ale anului trecut. In ultima sedinta de pe 2006, Guvernul a decis stergerea datoriilor catre buget inregistrate la data de 31 decembrie 2005 de 34 de companii din sectorul energetic, de transporturi si de utilitati publice.
Per total, stergerea de datorii s-a ridicat la peste 700 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, faptul ca cei mai mari datornici si-au sporit restantele in 2006, chiar daca cele de la inceputul acestui an le-au fost iertate, inseamna ca pierderile continua sa se acumuleze in acele sectoare si ele sunt inca sustinute artificial de bugetele publice.
Astfel, liderul topului din 2005, Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor, care avea restante de aproape 347 de milioane de euro la finele lui 2005, a scapat de aceste datorii si nu mai figureaza in registrele datornicilor.
In acelasi timp, Tractorul Brasov, Termoelectrica SA si UCM Resita au avansat cate un loc in topul restantierilor, toate cele trei firme de stat avand datorii in crestere.
In schimb, Republica SA si Minvest Deva au parasit topul celor mai mari datornici. La Rulmentul SA Brasov, societate propusa, la fel ca si Tractorul, pentru lichidare voluntara, datoriile la buget au crescut cu aproape o treime, de la 36 mil. euro la peste 47 mil. euro.
Electroputere Craiova este o alta prezenta constanta in topul datornicilor, datoriile acesteia crescand cu o treime anul trecut, pana la aproape 40 mil. euro.
Ca tendinta, anul 2006 a adus o concentrare in partea superioara a datoriilor la buget: primii trei restantieri din 2006 concentrau 77% din datoriile inregistrate de firmele din top 10, procentul din 2005 fiind de numai 68%.
De asemenea, pragul de intrare in top 10 s-a redus la putin peste 19,2 milioane de euro, de la 30,5 milioane de euro la nivelul anului 2005.
Ministerul Finantelor publica trimestrial situatia tuturor firmelor cu restante de plata la bugetele statului, defalcat pe fiecare buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO