Eveniment

Restituiri la impozitul pe venit, doar la cerere

29.01.2003, 00:00 32

Ordonanta 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, are, in sfarsit, si norme de aplicare publicate in Monitorul Oficial.
Conform articolului 19 din ordonanta, pentru sumele de restituit de la buget, platitorii (persoane fizice si juridice) au dreptul la dobanda dupa expirarea unui termen de 30 de zile de la data depunerii la organul competent a cererii de restituire sau compensare, dupa caz.
Ministerul finantelor precizeaza ca restituirea sumelor reprezentand diferente de impozit pe venit rezultate din deciziile de impunere anuala emise in 2002 pentru veniturile obtinute de contribuabili in anul 2001 se va efectua conform Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit, respectiv fara depunerea cererii de restituire. Prevederile articolului 19 din Ordonanta 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare sunt aplicabile diferentelor de impozit pe venit de restituit rezultate din deciziile de impunere anuala emise incepand cu anul 2003.
Ca urmare, incepand cu anul 2003, contribuabilii care vor avea sume de primit de la bugetul de stat rezultate in urma declaratiilor de venit depuse pentru veniturile obtinute in anul precedent vor trebui sa depuna cerere de restituire. Dobanda la care vor avea dreptul persoanele fizice pentru sumele de restituit de la bugetul de stat se va calcula dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data depunerii la organul fiscal competent a cererii de restituire.
Normele detaliaza modul de calcul si plata a dobanzilor datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, inclusiv pe perioada amanarilor sau esalonarilor acordate unor contribuabili. De asemenea, este stabilit regimul compensarilor intre obligatiile la buget si sumele pe care contribuabilii le au de recuperat. In norme sunt incluse precizari privind procedura executarii silite a datornicilor si a sechestrului asupra bunurilor acestora.
In cazul in care beneficiarul unei inlesniri la plata achita datoria integral intr-o perioada mai mica decat cea prevazuta, organul fiscal va recalcula, la cerere dobanda, in functie de perioada reala in care s-a facut plata.
Penalitatea de intaziere de 0,5% pentru obligatiile fata de bugetul de stat se aplica pe fiecare luna sau fractiune de luna de intarziere, incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care era termenul de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO