Eveniment

Reţeta pentru România, încercată acum pe Grecia

Reţeta pentru România, încercată acum pe Grecia

Comisarul european pe probleme economice Olli Rehn, alături de cei mai importanţi lideri europeni, se luptă din răsputeri să salveze Grecia pentru a doua oară

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2011, 23:56 2334

Liderii europeni vor să convingă creditorii să nu îşi reducăexpunerea faţă de Grecia, aşa cum au făcut-o în 2009 în Europa deEst prin intermediul Iniţiativei Viena, scrie Bloomberg.

Pentru a scoate Grecia din criză, UE se inspiră din soluţiilecare au avut succes în trecut - pentru reducerea deficitului prinintermediul privatizărilor este analizat cazul Belgiei din anii'90, iar pentru rostogolirea datoriilor Iniţiativa Viena, care afost aplicată României în martie 1999 şi prin intermediul căreiabăncile străine au fost convinse să nu îşi retragă banii de pepiaţa locală.

Ca urmare a supraexpunerii la riscul retragerii de către bănci acapitalurilor pe termen scurt în valoare de 20 mld. euro, România afost nevoită să împrumute de la FMI, Banca Mondială şi UE o sumăechi­va­lentă. Banca Naţională a fost forţată să elibereze 7 mld.euro din re­zer­vele minime obligatorii, iar FMI a făcut oînţelegere la Viena cu băncile străine prezente în România săpăstreze liniile de finanţare în ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO