Eveniment

Revolutie in fiscalitate: companiile ar putea plati TVA la stat dupa incasarea facturii

23.03.2010, 23:02 51

Senatul a aprobat luni un proiect legislativ de modificare aCodului fiscal, initiat de PD-L, prin care se prevede ca TVA sa seplateasca in 30 de zile de la data incasarii facturii.

Daca proiectul va fi aprobat si de Camera Deputatilor si legeava fi promulgata, impactul va fi semnificativ atat in mediul deafaceri, cat si pentru bugetul statului.

In prezent, o firma, spre exemplu Furnizor SRL, care face ofactura unui client, trebuie sa plateasca la Fisc pana pe data de25 a lunii urmatoare TVA-ul aferent acelei facturi, chiar dacabanii de la firma client nu au venit inca. Practic, Furnizor SRLare la dispozitie maximum 45 de zile ca sa vireze in contulstatului TVA pe acea factura. Prin noua lege, Furnizor SRL ar platila stat TVA-ul pe factura abia dupa ce o va incasa.

Termenele de incasare a facturii urca in prezent pana la 90 sauchiar 180 de zile, fiind prelungite la maximum de platitori dincauza presiunii de cash-flow cu care se confrunta.

Oamenii de afaceri sustin aceasta masura, pentru ca riscul de aplati in avans TVA-ul pentru o factura neincasata ar fi eliminat,iar impactul pe cash-flow ar fi unul pozitiv. Companiile spun ca unastfel de ajutor ar fi de dorit, pentru ca ele risca sa intre ininsolventa in conditiile in care crediteaza statul cu niste bani pecare nu-i au. Iar daca firmele intra in insolventa, in definitivtot bugetul de stat ar fi cel care ar avea de suferit, sustinoamenii de afaceri.

Pe de alta parte, contabilii si expertii fiscali nu ar fi insaprea bucurosi cu o astfel de masura, care le-ar da peste cap modulde a tine evidenta businessurilor.

"Masura aceasta ar complica lucrurile pentru contabili. Vortrebui sa urmareasca fiecare factura, sa vada pe ce luna oinregistreaza, va fi o nebunie totala, un haos generalizat. Inplus, vor aparea abuzuri. Firma care a emis factura nu plateste TVAla stat, in schimb firma client ar putea sa-si deduca cheltuiala cuplata TVA-ului. Mai mult, economic vorbind, aceasta propunere arela baza principiul ca fac un business falimentar, pentru ca nu suntsigur ca imi voi incasa facturile la termen", spune Gabriel Sincu,partener la firma de consultanta si audit Mazars.

Secretarul de stat de la Finante Gratiela Iordache a afirmat camasura nu poate fi implementata, deoarece Directiva 112 nu permiteo astfel de prevedere si ca ar crea o serie de dezavantaje, printrecare diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA, "incontextul in care indisciplina financiara intre agentii economiciar trebui suportata de stat", cresterea sarcinilor administrativesi aparitia unor fenomele evazioniste.

"Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumatatea anului 2010 de minus 2,2 miliarde de lei, iar pentru 2011 deaproximativ 2,5 miliarde de lei. Ministerul Finantelor nu sustineadoptarea actului normativ", a declarat Iordache, citata deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO