Eveniment

Rigiditatea unor piete nu lasa preturile sa coboare nici in recesiune

Rigiditatea unor piete nu lasa preturile sa coboare nici in recesiune
23.08.2009, 19:06 49

„Inflatia ar putea sa incetineasca si mai mult daca cererea si oferta ar fi mai flexibile. Este posibil sa vedem in continuarea rigiditati, iar asta trebuie sa ne dea de gandit in perspectiva adoptarii euro", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

El da exemplul preturilor la serviciile de utilitati - apa si canalizare - care au urcat cu aproape 10% de la inceputul anului, in ciuda contractiei puternice a economiei.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, tarifele la canalizare si apa au crescut in primele sapte luni ale anului cu 9,66%, cu mult peste rata medie de majorare a preturilor de consum, respectiv de 3%.

Tutunul, cartofii, combustibilii si transportul aerian sunt celelalte patru produse si servicii care acopera topul celor mai mari cinci scumpiri de la inceputul acestui an. Cele mai mari cresteri la tarifele serviciilor au avut-o transportul aerian, cu 8,21%, si tarifele la telefonie, cu 7,62%, aceste preturi fiind legate de cursul de schimb.

Insa in primele sapte luni moneda nationala s-a depreciat numai cu 4,5% in raport cu euro.

Analistii explica faptul ca evolutia inflatiei in economia romaneasca este strans legata de evolutia cursului de schimb. Chiar daca scade cererea pentru anumite bunuri si servicii, care au preturile exprimate in euro, o crestere a cursului are un impact mult mai ridicat asupra tarifelor practicate de ofertanti.

Totodata, pozitia de monopol din anumite piete, cum ar fi piata furnizorilor de utilitati, determina o miscare o preturilor dictata de acestia, nu de cresterea sau scaderea cererii.

„La un moment dat vom reveni pe o crestere economica mai rapida decat a zonei euro. Problema este pe ce model: daca noua crestere va reinflama o serie de dezechilibre", puncteaza economistul BCR.

Inflatia urmeaza sa coboare la 4,4% in decembrie, potrivit celei mai recente prognoze a BCR, fata de 5,4%, cat estimau analistii bancii in prognoza anterioara. Tinta Bancii Nationale pentru anul 2009 si anul 2010 este o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de ± 1 punct procentual.

Rata inflatiei este pe un trend puternic descendent, insa chiar si dupa o reducere cu 4 puncte procentuale in ultimele 12 luni, pana la nivelul de 5,06%, ramane cea mai ridicata din Europa.

Cele mai mari reduceri de preturi in primele sapte luni ale anului au fost la ulei comestibil - 18,18%, oua - 15,77% si gaze - 8,36%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO