Eveniment

Romania ar putea incheia anul cu cel mai mic somaj din regiune

22.07.2009, 19:11 30

Romania ar putea avea, la sfarsitul anului 2009, cel mai scazut somaj din Europa Centrala si de Est, de 7%, dupa ce acordul de finantare incheiat cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) a crescut increderea in economie, potrivit unei analize Reuters.

Mai multe mari companii din Romania, inclusiv Dacia si ArcelorMital, au anuntat concedieri de angajati sau trimiterea acestora in somaj tehnic de la declansarea crizei in octombrie, insa ritmul desfiintarii de locuri de munca a incetinit dupa incheierea acordului de imprumut, considera analistii.

Somajul din Romania a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale in luna mai, fata de martie, la 5,8%, maximul ultimilor trei ani. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat ca se asteapta ca somajul sa nu depaseasca 7%, respectiv 620.000 de persoane pana la sfarsitul anului.

Cele mai pesimiste estimari vizeaza atingerea unui numar total de un milion de someri pana la finele acestui an.

In iunie somajul a ajuns in Romania la 6%, maximul ultimilor ani. In Bulgaria, somajul este estimat sa ajunga la peste 10% pana la sfarsitul anului, fata de 7% in prezent, in timp ce in Cehia ar putea avansa la 9,9%, comparativ cu nivelul actual de 8%. In Ungaria, banca centrala se asteapta ca numarul somerilor sa reprezinte 11% din populatia activa la finele lui 2009, fata de nivelul de 9,8% din luna mai.

Autoritatile poloneze prognozeaza o rata a somajului de 13,5% in luna decembrie, chiar daca in mai a scazut usor comparativ cu aprilie, la 10,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO