Eveniment

România este doar o anexă a Uniunii Europene. Urmează ani de stagnare dacă nu găsim singuri soluţii de creştere

România este doar o anexă a Uniunii Europene. Urmează ani de stagnare dacă nu găsim singuri soluţii de creştere

Autor: Adelina Mihai

08.12.2011, 00:05 532

Noul val al recesiunii, despre care se preconizează că va afecta statele Uniunii Europene în următoarea perioadă, este doar o continuare a crizei începute în 2008, existând semne de gripare a pieţelor care vor avea un impact diferit asupra economiei europene faţă de 2008. În acest context, România trebuie să găsească noi direcţii prin care să crească, având în vedere că o revenire spectaculoasă a consumului nu este preconizată pentru următorii ani.

"Vestea bună de anul acesta a fost că pe primele trei trimestre ale anului creşterea economică (de 2,5%) a fost mai mare decât cea prognozată. Vestea proastă este că din această cauză sunt şanse mai mici ca anul viitor să avem o creştere de 2%. Prin faptul că în buget s-a propus o ţintă a deficitului de 1,9% pe cash şi de 2,5% pe ESA (după standardele europene - n. red.) se acoperă riscul unei creşteri economice mai mici. Faţă de 2008 însă, România stă mult mai bine la capitolul finanţe publice şi bănci. Într-un scenariu necatastrofic, în care euro rămâne moneda comună, investitorii pot discrimina pozitiv ţara şi vor veni să investească în România", a spus Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale.

Pe de altă parte, Daniel Dăianu, fostul ministru al finan­ţelor, este de părere că 2012 va fi un an cu numeroase incer­ti­tudini, care este deja marcat de iminenţa unei recesiuni.

"Economia României este o anexă în cadrul Uniunii Europene, nu este de dimensiune mare şi depinde enorm de ceea ce se întâmplă în Europa. Proximitatea geografică nu ne permite să modificăm structura schimburilor comerciale sau structura acţionariatului băncilor", a spus Dăianu.

În opinia lui Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy care are o fabrică la Cluj, din bugetul pregătit de Guvern pentru 2012 lipseşte predictabilitatea fiscală.

"Din bugetul anului viitor lipseşte predictabilitatea fiscală care să mă facă să mă pot recapitaliza de la compania-mamă şi prin care să conving acţionarii să continue să investească în România", a spus Damian.

Deşi Guvernul a construit bugetul pe 2012 pe o creştere economică de 2% şi un deficit bugetar de 1,9%, la jumătate faţă de anul acesta, Matei Păun, CEO al companiei în investiţii BAC Investment, spune că îi este greu să fie optimist în ceea ce priveşte următoarea perioadă.

"Anul 2008 a fost echivalentul anului 1989 în zona economică. În continuare vom avea un drum lung şi greu de străbătut, ani de zile de stagnare, de aceea nici consumul nu-şi va reveni. Mi-e greu să fiu optimist în privinţa României în următoarea perioadă", a spus Păun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO