Eveniment

Romania, mare putere mondiala la gimnastica

19.08.2004, 00:00 20

Daca din punct de vedere economic, Romania nu a avut niciodata statutul de mare putere, exista insa domenii in care tara noastra reuseste sa-si atribuiasca acest titlu. Este cazul gimnasticii, sport care de ani de zile aduce constat aceasta distinctie. Asa s-a intamplat si marti seara cand medalia de aur cucerita de echipa feminina de gimnastica a plasat Romania deasupra celor doua mari puteri mondiale si eterne rivale: Statele Unite si Rusia.
Suprematia s-ar putea mentine si astazi cand urmeaza sa aiba loc finala concursului individual compus unde Romania va fi reprezentata de Daniela Sofronie si Oana Ban. La paralele va concura Daniela Sofronie, iar la barna Catalina Ponor si Alexandra Eremia. In concursul de sarituri, Romania va avea o singura reprezentanta, pe Monica Rosu, in timp ce la sol vor concura Catalina Ponor si Oana Ban.
"A fost o competitie impresionanta si pentru sportive si pentru antrenori. Ma bucur ca in acest moment fiecare copil poarta o medalie pentru care a muncit foarte greu. Medalia s-a decis la ultima rotatie, de fapt la exercitiile la sol ale echipei americane. Sunt foarte multumit ca luam medalie la olimpiada pentru a doua oara consecutiv si cu o echipa total diferita", a declarat tehnicianul Octavian Belu dupa incheierea concursului pe echipe.
La randul sau, antrenoarea Mariana Bitang a declarat ca inainte de concurs nu ar fi crezut ca Romania poate castiga medalia de aur. "Daca m-ati fi intrebat inainte de concurs n-as fi putut spune ca o sa castigam. Dupa cum ati vazut, diferentele la acest nivel sunt foarte mici. La individual compus va fi mai greu, dar sanse mari avem la finalele pe aparate", a declarat Bitang, citata de Mediafax.
Presa internationala a relatat ieri pe larg despre victoria sportivelor romane si despre programele avute de acestea. "Fetele din Carpati au executat un program desavarsit si au cumulat un punctaj de 114,283, lasand astfel in urma echipele SUA si Rusiei. Cei aflati in sala de gimnastica au putut urmari un spectacol unic, echipele favorite oferind tot ce este mai bun ca sa aduca omagiu culorilor pe care le reprezinta, dar de la inceput s-a vazut ca romancele nu vor pierde aurul?, scrie cel mai important cotidian al Greciei, Kathimerini.
New York Times relateaza ca americancele ar fi nevut nevoie de o executie geniala pentru a le intrece pe romance. "De fiecare data cand echipa Statelor Unite avea o evolutie buna, romancele veneau din urma cu exercitii si mai bune. Sarituri, barna, paralele, sol, la toate romancele au fost mai bune si si-au aparat titlul olimpic", scrie cotidianul newyorkez, citat de Mediafax.
BBC a spus ca gimnastele romance au reusit niste evolutii superbe in incercarea de a-si apara titlul olimpic cucerit la Sydney. "Favoritele au avut o concurenta puternica, dar au reusit sa intreaca o echipa dezamagita a SUA si le-au plasat pe rusoaice pe locul al treilea", a comentat BBC.
The Guardian a titrat: Romancele au distrus sperantele americancelor, iar  Eurosport a relatat ca ?Romania a rezistat unei concurente puternice din partea SUA pentru a-si pastra titlul de campioana olimpica, avand o evolutie inspirata in concursul pe echipe".
Dupa trei zile de concurs, Romania se situa pe locul noua in clasamentul tarilor realizat in functie de medaliile obtinute (cu doua de aur si una de bronz), la egalitate cu Grecia si Turcia. Podiumul era ocupat de China (10 medalii de aur, 6 de argint si 2 de bronz), SUA (6, 6, 6) si Australia (6, 3, 5).
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO