Eveniment

Romania poate lua la nevoie inca 1,4 mld. $ de la FMI

16.08.2009, 19:12 20

Fondul Monetar International (FMI) va aloca Romaniei in lunile august si septembrie drepturi speciale de tragere (DST) in valoare totala de 1,4 miliarde de dolari (circa 981 mil. euro), masura fiind parte a unui plan mai amplu prin care institutia urmareste sa imbunatatesca nivelul lichiditatilor la nivel mondial.

In cadrul acestui program, pe 28 august FMI va aloca pentru majorarea rezervelor valutare ale tarilor membre 250 de miliarde de dolari (175,2 mld. euro).

Conducerea institutiei a aprobat operatiunea la jumatatea lunii iulie, ca urmare a unui angajament asumat in aprilie de liderii statelor membre ale G20 pentru sprijinirea economiilor emergente si imbunatatirea lichiditatilor la nivel mondial. Astfel, o suma de aproape 100 de miliarde de dolari (70,1 mld. euro) din totalul alocat va fi destinata pietelor emergente si statelor in curs de dezvoltare, din care tarile cu venituri reduse vor primi peste 18 mld. dolari.

Fiecare tara va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota detinuta, iar alocatiile totale ale tarilor membre ar putea urca la un nivel corespunzator sumei de 283 de miliarde de dolari (circa 198 mld. euro), de la aproximativ 33 de miliarde de dolari (21,4 mld. DST). Separat, a intrat in vigoare un amendament la un alt acord al Fondului care prevede o alocare exceptionala de DST-uri care va fi efectuata la inceputul lunii septembrie, si va avea o valoare de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 mld. dolari, 23 mld. euro).

Romania a devenit membra a FMI in decembrie 1972, incheind trei acorduri de finantare externa pana in 1989 si inca sapte in ultimele doua decenii. Aproape fiecare guvern postdecembrist s-a vazut in situatia de a apela la ajutorul institutiei monetare internationale.

Prin cele doua operatiuni programate pentru sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, alocatiile statelor membre vor ajunge la 204 de miliarde de drepturi (circa 221 mld. dolari).

Romania va primi 764 de milioane de DST-uri (1,12 mld. dolari, 827 mil. euro) in cadrul operatiunii din august si alte 145 milioane de drepturi (225 mil. dolari) in cadrul alocatiei speciale. Astfel, Romania va primi in total aproape 909 milioane de drepturi, echivalente cu peste 1,4 miliarde de dolari.

In prezent, Romania se afla in faza de desfasurare a unui acord de finantare externa prin care va primi 13 mld. dolari de la FMI si alte 7 mld. euro de la Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acesta este cel mai mare imprumut extern din istoria Romaniei si reprezinta aproape jumatate din bugetul prognozat pentru 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO