Eveniment

România rămâne ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE

România rămâne ţara cu cea mai mare rată a...

Autor: Adelina Mihai

27.07.2015, 00:04 445
Rata mortalităţii infantile, adică indicatorul care rapor­tează numărul decedaţilor în vârstă de sub un an la 1.000 de născuţi vii, este de 9,2 la mie în România, fiind de 2,5 ori mai mare decât media înregistrată în restul statelor din UE. În state precum Cipru, Finlanda, Estonia sau Cehia, rata mor­talităţii infantile este cuprinsă între 1,6 şi 2,5 la mie.

Deşi România are o poziţie nefastă în raport cu alte state europene în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, situaţia

s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Spre exemplu, în anul 1990 România avea o rată de aproape 27 de decedaţi cu vârsta de sub un an la 1.000 de născuţi vii, iar situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii 25 de ani.

„Cred că în maximum 5 ani vom coborî şi noi la o rată a mor­talităţii infantile de 5 la mie. Situaţia arată mult mai bine în prezent, avem medici buni, recunoscuţi şi apreciaţi în Occi­dent, iar spitalele sunt dotate rezonabil“, este de părere prof. dr. Marin Burlea, preşedinte al Societăţii Române de Pe­diatrie. În opinia lui Burlea, mai trebuie rezolvată „dezor­di­nea“ din medicina de familie, unde de vineri până luni „nu e nimeni disponibil“, dar şi alte aspecte, cum sunt cele legate de alimentaţia gravidelor şi a nou-născuţilor. „S-au făcut multe pro­grese în ceea ce priveşte oferirea de servicii medicale, dar mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte alimentaţia gra­vi­delor, de exemplu. Trebuie să se promoveze mai mult naş­te­rea pe cale naturală în locul celei prin cezariană, pentru că naş­terea prin cezariană a ajuns la cote alarmante în România.“

„Un alt aspect esenţial este promovarea alimentaţiei copilului cu lapte matern cel puţin şase luni, pentru că niciun lapte din comerţ nu îl poate înlocui pe cel matern“, a mai spus Marin Burlea.

Nicio ţară care nu are un segment puternic de populaţie tânără nu se poate dezvolta economic, mai spune profesorul Burlea, de aceea este nevoie de programe care să conducă la creşterea natalităţii din România.

“În mod normal, factorii decizionali ar trebui să facă un pachet de legi care să asigure populaţiei un acces facil la o locuinţă socială, să poată cumpăra o locuinţă la preţ mic, iar familiile care au copii să beneficieze de scutiri importante de impozite, în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Se zice că o familie trebuie să aibă cel puţin trei copii: unul pentru soţ, unul pentru soţie, iar unul pentru România. Nicio ţară nu poate avea o dezvoltare economică fără un segment semnificativ de populaţie tânără şi activă”, a mai spus Burlea, care este şi senator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO