Eveniment

România riscă o sancţiune de 0,5% din PIB pentru "falsificarea" datelor privind deficitul

Autor: Mediafax

28.04.2011, 20:23 66

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan consideră că România riscăsancţiuni dure din partea UE "dacă se confirmă suspiciunileEurostat despre raportările false făcute de Guvernul Boc în înprivinţa deficitului bugetar al ţării noastre pe anul 2010".

Într-un comunicat de presă remis joi, europarlamentarul PSDprecizează că în această perioadă are loc o intensă dezbatere lanivelul Uniunii Europene pe marginea legislaţiei referitoare laguvernanţa economică a Uniunii. Cătălin Ivan menţionează căsăptămâna trecută, la nivelul Comisiei de Afaceri Economice aParlamentului European, s-a votat un pachet de legi care prevede oînăsprire a sancţiunilor impuse statelor membre în cazul în care seconstată nereguli în datele financiare raportate şi, astfel, ţărilecare prezintă date falsificate riscă o penalizare de 0,5% dinPIB.

"O amendă de 0,5% din PIB este imensă pentru România. Lucrul celmai grav, însă, este că nu cei care comit neregulile vor scoatebanii din buzunar, ci tot populaţia, având în vedere că sancţiunilese plătesc din bani publici. Altfel spus, dacă propunerile făcuteîn Comisia de Afaceri Economice vor trece în forma actuală, româniivor fi puşi în pericolul de a plăti sume exorbitante pentruincompetenţa şi fraudele comise de actualul guvern în ceea cepriveşte alcătuirea bugetului", a adăugat Ivan.

Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru control bugetar dinParlamentul European, mai susţine că problema "lipsei detransparenţă faţă de UE a devenit un obicei al actualului Guvern",riscând să afecteze în viitorul apropiat şi alocările de banieuropeni pentru ţara noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO